Eerste MH17-herdenking bij Nationaal Monument Vijfhuizen

Eerste MH17-herdenking bij Nationaal Monument Vijfhuizen

Hoe ga je verder, na een gebeurtenis als de ramp met vlucht MH17, gisteren precies drie jaar geleden? Elke stap, elke dag blijft moeilijk voor de honderden nabestaanden van de 298 slachtoffers. Maar er is wel ’een nieuwe fase’ begonnen, zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van stichting Vliegramp MH17.

De ingebruikname van het Nationaal Monument MH17 in het dorp Vijfhuizen is een belangrijk ankerpunt, vertelt hij. „Er is sinds de ramp veel gebeurd. Repatriëring en identificatie waren belangrijk. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een begin van rouwverwerking. Dit monument was voor ons heel belangrijk. En het is er nu.”

Voor de stichting blijft nu nog één voornaam punt over: gerechtigheid. „Een grote groep nabestaanden wil echt weten: wie heeft het gedaan? De daders moeten voor de rechter komen en dat mag niet te lang meer duren”, zegt Van Zijtveld, die zelf zijn twee kinderen en schoonouders verloor.

Eerste MH17-herdenking bij Nationaal Monument Vijfhuizen
2017-07-17 00:00:00 VIJFHUIZEN - Onthulling van het Nationaal Monument MH17. Het lint van bomen is een ontwerp van landschapsarchitect Robbert de Koning. Het gedenkteken is ontworpen door Ronald Westerhuis. ANP POOL FRANK VAN BEEK bij koningspaar MH17 monument nationaal opening pool ORG XMIT: 52356305
© ANP

Meer dan tweeduizend mensen zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking. De omvang van menigte die op weg is naar park Vijfhuizen toont aan hoe groot het gat is dat vliegramp MH17 sloeg.

De stoet met mensen is lang en gevarieerd. Grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen lopen gezamenlijk naar het herdenkingsbos. Pasgeborenen zijn er ook, te klein om de ramp te hebben meegemaakt. Een aantal nabestaanden leest de namen voor van de slachtoffers. Opnieuw: grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. Sommigen slechts 1 jaar oud.

’Voortleven’

’Voortleven’ is het thema van deze vierde Nationale Herdenking. „Wie kan voelen, wat u voelt?”, vraagt de Hilversumse pastoor Jules Dresmé zich hardop af. „Hoe kun je ermee leven? Misschien wilt u er nog iedere dag over praten, en voelt u toch hoe uw woorden stollen in uw mond. Want erover praten is herbeleven. Dan komt het weer boven. Dat is goed en toch wil je dat niet steeds opnieuw. Hoe lastig is dat?”, verwoordt de pastoor het gevoel van de nabestaanden. 15 van de 193 Nederlandse slachtoffers waren inwoner van Hilversum. Voor de nabestaanden van de Hilversumse, maar ook voor andere slachtoffers is pastoor Dresmé een grote steun. Een ’mensenbinder’ wordt hij genoemd. „We zijn hier op een unieke plek. Een ’nationaal’ monument, omdat onze hele samenleving meeleeft, respect toont voor de doden, uw geliefden, en kracht en moed wil geven aan u. Op uw ruwe weg van nabestaan, naar voortbestaan”, zei hij.

Rust is voor veel van hen belangrijk. Die rust was er gisteren misschien niet, met de drukte van de Nationale Herdenking, de aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Maxima en de aandacht van de media. „Maar het mooie van dit bos is dat nabestaanden hier straks met hun eigen familie heen kunnen gaan, op een zelfgekozen moment, om hun eigen herdenking te houden”, aldus Van Zijtveld.

Kinderen leggen eerste bloem

Leerlingen van basisscholen De Tweemaster en De Waterwolf legden gisteren de eerste bloemen bij het gedenkteken van het nationaal monument. Daarmee openden ze samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima het defilé.

Een paar weken geleden plantten zij de zonnebloemen bij het monument. Vrijwilligers uit Vijfhuizen zijn belangrijk voor de totstandkoming en het onderhoud. Er waren problemen met de financiering, maar de inzet van omwonenden hielp.

Dit weekend waren tientallen van hen nog in touw om het herdenkingsbos er maandag strak uit te laten zien. Dat doet de nabestaanden goed. „Echt geweldig dat vrijwilligers dat doen”, zegt voorzitter Evert van Zijtveld, van stichting Vliegramp MH17.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie