Zwart-wit: Migratiestromen

Zwart-wit: Migratiestromen
© Hielco Kuipers

Ik hoef jouw Nigerianen niet, zei de Belgische onderminister voor asielzaken tegen zijn Italiaanse collega, waarmee het voorlopige failliet van een Europees asielbeleid nog eens werd bekrachtigd.

Tja, als de politieke leiders van Nederland al zo worstelen met migratie, en ze voorlopig alleen verkennen of er verder verkend kan worden voor een nieuw kabinet, wat mogen we dan verwachten van een collectief, Europees vluchtelingenbeleid?

Gisteren werd bekend dat de asielministers van de EU-landen het opgeven. Het lukt ze niet om tot goede centrale afspraken te komen.

Op papier was de Turkijedeal nog zo veelbelovend, al is de juridische status ervan vaag. Het idee om vluchtelingen aan de poort naar Europa op te vangen en daar alvast te kijken of een asielaanvraag kansrijk is, klinkt logisch - zeker als ze met duizenden per dag komen, zoals in de zomer en herfst van 2015. Ook kun je die migrantenstroom dan beter geleiden - door af te spreken wie waar heen mag.

Helaas schort het aan de uitvoering, en ook bij de herverdeling van vluchtelingen in Griekenland en Italië - waar wél duidelijke Europese wetgeving over is - gaat het akelig mis. Alleen Malta heeft het afgesproken aantal asielzoekers opgenomen. ’Politieke onwil’, verzuchtte Eurocommissaris Avramoupolos al. Inderdaad - in Brussel, en in Den Haag.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie