Gas winnen met hulp zon en windenergie

1/4
Den Helder

Met innovatieve’monotowers’ (op één poot) kunnen kleine gasvelden in de Noordzee rendabel worden geëxploiteerd. Die productieplatforms van de NAM, draaien zelf op zonne- en windenergie. NAM-topman Gerald Schotman ziet op korte termijn wel ruimte voor de ontwikkeling van nog twee of drie gasvelden.

Nog deze zomer wil de NAM zestig kilometer ten Noordwesten van Den Helder monotower L13FI in zee plaatsen. Aan dit innovatieve productieplatform wordt op dit moment nog hard gewerkt op de werf van offshore-bouwer HSM in Schiedam.

Door de dalende olie- en gasprijzen verdwijnen er steeds meer grote productieplatforms uit de Noordzee waar dertig procent van het Nederlandse gas wordt gewonnen. Maar de NAM (samenwerking van Shell en Esso) zet er in mei een platform bij.

Staatskas

Voor de exploitatie van kleinere gasvelden zou wat Schotman betreft ook nog wel eens gekeken kunnen worden naar de opbrengsten voor de overheid. Van iedere euro in de offshore gaat driekwart naar de staatskas. ,,Met de lagere olie- en gasprijzen en opbrengsten moet je je als overheid toch eens afvragen of je nog steeds die 75 tot 76 procent kunt vragen. Daardoor komen ook projecten niet van de grond en krijg je dus 75 procent van niets. Als je wat lager gaat zitten verdien je misschien nog wel wat als overheid.’’

Energiemix

Met het nieuwe compacte platform wil NAM kleine gasvelden rendabel maken. Voor de gaswinning zelf draait het platform op zonne-energie en windenergie. ,,Maar je kunt zelfs gaan denken aan een energiemix met een platform waarbij we wind- en zonne-energie opwekken, waarbij we aardgas als schoonste fossiele brandstof winnen en ook een installatie maken om waterstof uit zeewater te halen’’, zegt NAM-directeur Gerald Schotman.

Het wordt bij de offshore gaswinning steeds noodzakelijker om kosten te besparen. Helikopterdekken verdwijnen en steeds meer platformen worden volgehangen met zonnepanelen en windturbines om energie op te wekken. Volgens Schotman was vijf procent van de Nederlandse energieproductie nodig om de energie zelf te winnen. Met het zelfvoorzienende innovatieve platform wordt dat een stuk minder.

De complete verlichting van het productieplatform (o.a. noodzakelijk om zichtbaar te zijn voor de scheepvaart) bestaat uit ledlampjes en heeft maar 11 watt nodig, zegt projectmanager Julius Ansenk. ,,Het platform zelf gebruikt maar 700 watt, vergelijkbaar met een stofzuiger. Oude platforms gebruiken dertig maal zoveel.’’ Maar er staan batterijen klaar om als er vanwege een paar mistdagen geen zon of wind is, toch te kunnen produceren. De kosten voor bouw en plaatsing van het platform liggen volgens de projectmanager in de orde van grootte van twintig miljoen euro.

De NAM heeft dertig procent van de helikoptervluchten naar platforms geschrapt Voor onderhoud, het innovatieve platform moet ook twee tot drie maal per jaar worden bezocht, wordt nu vooral het Kroonborgschip ingezet. Een uiterst veelzijdig werkschip dat in 2015 tot ’schip van het jaar’ werd verkozen en het Zwitserse zakmes van de offshore-industrie wordt genoemd.

Het innovatieve Platform L13FI ligt nu als ’bouwpakket’ in Schiedam waar druk wordt gelast en gesleuteld. En daar staan ook de zonnepanelen. Het platform gaat gas winnen uit drie putten en zal met een zeven kilometer lange pijpleiding worden verbonden met het bestaande gasnetwerk in de Noordzee. De druk van de gasput zelf (350 bar) is voldoende voor het transport. Eind 2018 moet het platform in productie komen en gas voor 275.00 huishoudens leveren.

Grote vondst

NAM-directeur Schotman verwacht dat nog twee of drie velden in die buurt dan ook makkelijker kunnen worden aangesloten. ,,De grootste hoeveelheden gas hebben we nu wel geïdentificeerd op de Noordzee, maar ik sluit niet uit dat we nog eens een grote vondst krijgen.’’

De investeringen in de offshore zijn volgens Jaco Lemmerzaal van HSM dat het platform bouwt, op dit moment minimaal. ,,Dus zijn we blij met dit project. In het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk is nogal een protectionistische markt waar ze voorwaarden hebben voor lokaal bouwen. Dan zitten wij er dus naast.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.