Premium

Hilversumse tandarts Tara al Kadi (32) naar Nepal

Hilversumse tandarts Tara al Kadi (32) naar Nepal
Tandarts Tara al Kadi (32) werkt al twee jaar bij tandartspraktijk De Ivoren Toren in Hilversum.
© Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks
Hilversum

„Nog maar een paar dagen voordat ik vertrek naar Nepal”, lacht Tara al Kadi (32) enthousiast en een beetje zenuwachtig. „Ik ben de laatste spullen aan het inpakken.”

Vrijdag vertrekt de tandarts naar Nepal om daar, als vrijwilliger, zoveel mogelijk gebitten van kinderen te controleren en waar nodig behandelingen uit te voeren. „Ik heb er ontzettend veel zin in”, glundert Al Kadi, die sinds twee jaar werkzaam is bij tandartsenpraktijk De Ivoren Toren aan de Hoge Naarderweg in Hilversum. „Mijn werk als tandarts geeft in Nederland al veel ontzettend veel voldoening, maar ik heb het idee dat ik naar nog meer verschil kan maken. We hebben hier hulp binnen handbereik in geval van kiespijn of een gebroken tand, zelfs ’s avonds of in het weekend. Ik ben heel benieuwd hoe er in Nepal met zaken als kiespijn wordt omgegaan.”

Bovendien zijn de tandartsen redelijk op zichzelf aangewezen. „Je gaat natuurlijk met een groep, maar een kaakchirurg gaat bijvoorbeeld bijna nooit mee”, vertelt Al Kadi. „Dan moet je toch een oplossing vinden of zelf de behandeling uitvoeren.”

De tandartspraktijk wordt opgezet in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. „De praktijk wordt gecreëerd in een klaslokaal van een soort boarding school, voor kinderen die in de bergachtige gebieden wonen waar geen onderwijs is. Een week lang proberen we daar zoveel mogelijk van die kinderen te zien, om hun gebit te controleren en eventuele behandelingen uit te voeren. Niet alleen leerlingen van de school, maar ook kids uit weeshuizen en dorpen in de buurt.” Het project waar Al Kadi aan meedoet is georganiseerd door Global Dental Relief. Een Amerikaanse organisatie die gratis tandzorg biedt aan kinderen in onder meer India, Guatemala en Nepal. „Global Dental Relief probeert de kinderen iedere twee jaar te zien. Dat is natuurlijk nog steeds lang, maar er wordt wel echt gewerkt aan resultaten op de lange termijn.”

Een van de grootste drijfveren van Al Kadi is haar nieuwsgierigheid. „Ik ben vooral heel erg benieuwd wat ik daar ga aantreffen. Hoe ziet zo’n praktijk eruit? Wat voor gebitten tref ik aan? Maar vooral de verhalen van die kinderen. Hoe ziet hun leven er uit? Wat zijn hun ervaringen?”

Tijdens haar studie heeft Al Kadi stage gelopen in Canada. „Een van de meest bijzondere dingen die ik daar heb gedaan, is het bezoeken van een indianenstam”, vertelt ze. „Daar zag ik dat het menselijk lichaam enorm kan verschillen; Nederlandse kinderen wisselen ongeveer als ze elf zijn en bij die stam hadden kinderen van zeven al een gewisseld gebit. Of het trekken van tanden, dat was daar veel lastiger omdat hun botten sterker waren. Dat soort dingen kan je alleen ervaren als je zo’n reis maakt.”

Na haar werkzaamheden in de praktijk in Kathmandu gaat Al Kadi ook nog genieten van het Nepalese landschap. „Het is niet alleen maar werken, het is ook een deel vakantie. We gaan een trekking doen met een groep van het project. De Mount Everest zullen we niet beklimmen, maar we gaan wel flink klimmen in de Himalaya. Dat is nog best een opgave, want zo sportief ben ik nou ook weer niet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.