Kopzorgen om strandparty's

Bloemendaal

Dreunende discobeats en benevelde bezoekers van disco-achtige strandpaviljoens drijven omwonenden en gemeentebesturen langs de hele Noordzeekust tot wanhoop. Na de eerste incidenten in het nog piepjonge strandseizoen vrezen exploitanten een heksenjacht op het 'dansen aan zee': "Het is bij onze feesten echt niet erger dan bij het voetbal."

De excessen in Bloemendaal aan Zee, waar burgemeester Bernt Schneiders woensdag besluit of hij de strandtenten Vroeger en Fuel sluit nadat overbevolkte feesten daar in het hemelvaartsweekend volledig waren ontspoord, staan geenszins op zichzelf. Overal langs de kustlijn klagen omwonenden over onder meer herrie en drugsoverlast van massaal bezochte strandparty's bij paviljoens.

Ofschoon het vorig jaar zomer in Bloemendaal ook al meermalen misging, heeft Hoek van Holland vooralsnog de meest gewelddadige reputatie. Na het dieptepunt van het Sunset Grooves-feest in 2009, waarbij een 19-jarige bezoeker overleed toen de belaagde politie zich genoodzaakt zag te schieten, ontaardde de opening van het strandseizoen afgelopen donderdag meteen al in vechtpartijen. Tien arrestaties volgden en ambulances reden af en aan voor gasten die onwel werden na overmatig gebruik van alcohol en drugs.

In het even verderop gelegen Rockanje is het zover niet gekomen, maar kampen omwonenden wel al jaren met ver reikende dansmuziek en overlast van huiswaarts kerend publiek. "Er zijn hier zes strandtenten die ieder twaalf feesten per jaar mogen geven. Dat betekent dat we komende zomer in theorie elk weekeinde in de herrie zitten. Ik ben het zat om steeds mijn hele tuin te moeten ontdoen van bierflesjes, glazen en andere troep", aldus Ton Oorschot. Hij woont op 350 meter van het strand en zit naar eigen zeggen geregeld rechtop in zijn bed 'zodra ik het lef heb om al om half een 's nachts naar bed te gaan'.

Ook in Scheveningen gaan omwonenden gebukt onder de 'bijwerkingen' van grote feesten langs de vloedlijn. De Haagse gemeenteraad drong tot voor kort nog aan op permanente geluidsmetingen bij de paviljoens, maar volgens het stadsbestuur is de techniek hiervoor nog ontoereikend, onder meer omdat de geluiden van verschillende strandtenten zich door de wind kunnen mengen.

Meldpunt

Elders in de hofstad boden harde maatregelen soelaas, zo blijkt volgens bewoners van Kijkduin. "Na jarenlange overlast kwam er een speciaal meldpunt voor bewoners. Zodra milieuambtenaren overtredingen vaststellen, volgen onherroepelijk sancties, tot aan sluiting toe. Dat heeft flink geholpen. Je hoort heus nog wel eens wat, maar dat is de prijs die we betalen voor het prachtige wonen aan de kust", aldus voorzitter Eric van Baarsel van de Stichting Bewonersbelangen Kijkduin.

Ook Katwijk nam klachten van bewoners serieus en besloot problemen voor te zijn. Vorig jaar verscheen een speciale strandnota om 'Bloemendaal-taferelen' te vermijden: "Er is ruimte voor feesten, maar daarbij worden geen ontheffingen verleend voor andere wetgeving. Zo zijn er strenge normen voor het aantal bezoekers, wordt niet getornd aan geluidseisen en het maximaal aantal bezoekers. Hierdoor zijn mogelijkheden voor grote dansfeesten zeer beperkt", aldus de gemeente.

De in 'Strand Nederland' verenigde uitbaters van de paviljoens langs de Noordzeekust wijzen er bij monde van Stephan van der Stee op dat de meeste feesten vlekkeloos verlopen. Er wordt volgens de zegsman met twee maten gemeten: "Als bij een voetbalwedstrijd tien fans in de boeien worden geslagen, lees je dat het rustig was. Bij een strandfeest met duizenden mensen worden tien arrestaties plotseling uitgelegd als volstrekte chaos."

Volgens de belangenvereniging doen strandexploitanten via onder meer beveiligingsbedrijven al het mogelijke om problemen te voorkomen. "In Hoek van Holland deed het probleem zich ook voor tussen de feestlocatie en de ver weg gelegen bushaltes. We kunnen mensen niet kilometers lang begeleiden", aldus Van der Stee.

Hij vindt het niet vreemd dat in Bloemendaal voor het feest van Beachclub Vroeger duizenden kaartjes te veel zijn verkocht. "Veel mensen komen op het laatste moment niet opdagen, dus dat risico kun je meestal wel nemen. Dit incident lijkt voor mij te zijn veroorzaakt door een 'stapeleffect': het mooie weer dat velen naar het feest trok, drankgebruik en de warmte."

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie