Fietser sneller dan cheeta in Nevadawoestijn [video]

Fietser sneller dan cheeta in Nevadawoestijn [video]
Aniek Rooderkerken brak het Nederlands record.
© Foto Bas de Meijer
Nevada

Wielrenster Aniek Rooderkerken mag zich de snelst fietsende vrouw van Nederland noemen. Ze brak zaterdag met 121,5 kilometer per uur het Nederlands record en won daarmee de World Human Powered Speed Challenge. Het wereldrecord bleef net buiten bereik.

De World Human Powered Speed Challenge is een competitie met innovatieve fietsen. Rooderkerken en Iris Slappendel - die met een snelheid van 115 kilometer per uur tweede werd - reden met de VeloX 7.

Dit is een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam.

Fietser sneller dan cheeta in Nevadawoestijn [video]
Het Human Power Team Delft en Amsterdam.
© Foto Bas de Meijer

,,Het is echt heel gaaf om zo snel te fietsen’’, aldus Rooderkerken, die in Nevada het oude record van Ellen van Vugt (2014) uit de boeken reed. ,,We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee. Onder goede weersomstandigheden is de Nevada woestijn ideaal voor hoge snelheden.’’

De deelnemers reden over een kaarsrechte weg van tien kilometer lang. De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter was allesbepalend. Het wereldrecord voor vrouwen bleef echter op 122 kilometer per uur staan. Dit werd in 2010 gereden door de Française Barbara Buatois.

Volgens teammanager Emiel de Boer van het Human Power Team is er in de voorbereiding alles aan gedaan om de luchtweerstand te beperken. ,,Onze fiets is meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.’’

Met de snelheid van 121,5 kilometer per uur toonde het Human Power Team aan dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 kilometer per uur.

Meer nieuws uit Nieuws