Menzies ontslaat 101 werknemers Schiphol

Menzies ontslaat 101 werknemers Schiphol
Schiphol

Menzies World Cargo, dat vracht afhandelt op Schiphol, heeft ontslag aangevraagd voor 101 werknemers.

Daarnaast dreigen ook nog eens tientallen uitzendkrachten hun werk te verliezen. Dit hebben de vakbonden woensdagochtend te horen gekregen.

De grootste klant van Menzies, Air Bridge Cargo (ABC), verliest een groot aantal slots (landingsrechten) omdat het niet 80 procent van haar slots op tijd heeft gevlogen en de onafhankelijke slotcoördinator op Schiphol heeft besloten die slots niet meer toe te kennen aan ABC. Menzies is ook een andere grote klant (Etihad) kwijtgeraakt.

Juist omdat Schiphol bijna vol is, zijn er geen vrij te vergeven slots en juist de vrachtvluchten hebben die nodig. Vrachtvliegtuigen hebben niet allemaal vaste dienstregelingen zoals passagierstoestellen, maar daardoor vallen ze nu tussen wal en schip. Gevolg is ook dat vrachtafhandelaars zoals Menzies minder lading hebben te verwerken. ,,De werkers bij die bedrijven dreigen daarvan nu het slachtoffer te worden. Terwijl hen geen enkele blaam treft’’, zegt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

De FNV wil samen met Menzies optrekken richting overheid en Schipholdirectie. De vakbond is verbijsterd dat Menzies al direct besluit om ruim 100 mensen te ontslaan. ,,Menzies loopt voor de troepen uit’’, zegt Leen van der List.

Overigens zijn de bonden en de vrachtbedrijven bang dat in totaal honderden banen in de vrachtsector verloren gaan wanneer er 25 vrachtvliegtuigen per week niet meer mogelijk zijn vanaf deze herfst. Vluchten die dan waarschijnlijk naar het buitenland verdwijnen.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.