Vrees voor schrappen buslijnen in Gooi en Vechtstreek

Vrees voor schrappen buslijnen in Gooi en Vechtstreek
Een kaartje met op te heffen lijnen uit de presentatie van Goudappel Coffeng.
Hilversum

In het Gooi en de Vechtstreek verdwijnen - helemaal of deels - zeven buslijnen. Hiervoor waarschuwt SP-Statenlid Marnix Bruggeman na een presentatie bij de provincie Noord-Holland.

Connexion mag het busvervoer in de regio tot 11 juli 2021 verzorgen. Voor de nieuwe aanbesteding van deze klus, die volgend jaar al van start gaat, moet een programma van eisen op tafel komen. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor Goudappel Coffeng ingehuurd. Het bureau heeft zijn ideeën voor de toekomst tijdens een ’benen-op-tafel’-overleg, voorafgaand aan de commissie mobiliteit en financiën, aan de Statenleden gepresenteerd.

Hilversum

In dat toekomstbeeld is geen plaats meer voor een flink aantal buslijnen, signaleert Bruggeman. ,,Volgens de plannen zou buslijn 108 tussen Laren en Huizen moeten worden opgeheven. In Blaricum komt dan geen bus meer.” In Hilversum worden de stadslijnen 1 (naar Kerkelanden), 2 (naar het Erfgooierskwartier en winkelcentrum Seinhorst) en 3 (Oosterengweg) geschrapt. ,,En tussen Bussum en Huizen verdwijnt lijn 107 langs het Mediapark. In Bussum zelf wordt lijn 107 op de Huizerweg opgeheven. In de Huizermaat in Huizen verdwijnen de lijnen 100 en 101.”

HOV-lijn

Volgens Goudappel Coffeng kan vanaf 2021 worden volstaan met ’stroomlijnen’ als de HOV-lijn (nu 320). ,,Mensen moeten daar op de fiets naar toe. Als aanvulling kunnen er eventueel buurtbussen met vrijwilligers als chauffeur komen.” Met het plan kan de provincie twintig procent besparen op de subsidie voor het openbaar vervoer in het Gooi en de Vechtstreek.

Paraatheid

Hoewel het nog maar om ideeën gaat, is Bruggeman naar eigen zeggen ’meteen in de hoogste staat van paraatheid’. Dit op basis van ervaringen met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord. ,,Daar zijn uiteindelijk 21 buslijnen geheel of gedeeltelijk opgeheven. De plannen daarvoor zijn door de provincie zo lang mogelijk geheim gehouden.”

Bruggeman raadt buspassagiers in de regio daarom aan om, net als zijn partij, nu alvast te protesteren.

Meer nieuws uit Keuze van de redactie

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.