Onthulling F1-deal Zandvoort ’voorbarig’

Onthulling F1-deal Zandvoort ’voorbarig’
Prins Bernhard junior vorig jaar november bij de presentatie van de haalbaarheidsstudie die aantoont dat terugkeer van de F1 op Zandvoort mogelijk is.
© Foto ANP
Zandvoort

Zandvoort, Amsterdam en andere partners zouden 65 miljoen euro willen steken in het Formule 1-rijp maken van Circuit Zandvoort. Dat onthult vastgoedman Erik de Vlieger.

Of het klopt, wil circuitdirecteur Erik Weijers niet zeggen. Hij noemt het bericht ’heel voorbarig’ en zelfs ’verstorend’.

,,We zijn verrast. Over de hele procedure om de F1 naar Zandvoort te halen zeggen we niets. Dat doen we pas als het zover is, of als het toch niet is gelukt. Dat heeft ook te maken met afspraken die we hebben gemaakt met partners als het Rijk en gemeenten. Dan helpt dit niet.’’

Prins

Dat het nog een geheim is, weet De Vlieger ook. ’Vertel het niet door anders wordt de prins boos’, twittert hij. Prins Bernhard junior is sinds 2016 eigenaar van het circuit.

De Vlieger geniet een zekere faam als het gaat om ’scoops’. De geboren Zandvoorter meldde als eerste dat Honda motorleverancier wordt van het F1-team van Max Verstappen.

Ook ’wist’ hij al vroeg dat Femke Halsema burgemeester van Amsterdam zou worden. ’Ik hoor dingen. Ik ben in die omgeving geboren en zit er middenin’, onderbouwt hij zijn nieuwe onthulling.

Halsema liet de gemeenteraad van Amsterdam vorige maand weten niets te zien in een F1 grand prix dwars door de hoofdstad. Ze wees het circuit in Zandvoort aan ’als goede optie’. ,,Maar Amsterdam gaat niet zelf investeren’’, meldt een woordvoerster nu.

Enthousiast

Na een bezoek vorige maand toonde F1-racedirecteur Charlie Whiting zich enthousisast over het duinencircuit. Dat is volgens hem met enkele aanpassingen geschikt te maken voor de koningsklasse van de autosport.

De provincie Noord-Holland is ook een van de partners in het ’Masterplan F1 Circuit Zandvoort, verwachte realisatie 2020’, meldt De Vlieger.

Een woordvoerster ontkent dat de provincie betrokken is. Het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport wacht een voorstel af, zegt een woordvoerder.

De gemeente Zandvoort wil graag investeren in de terugkeer van de Formule 1. De laatste Grand Prix van Nederland was in 1985. Een woordvoerster: ,,Wij staan ontzettend positief tegenover de terugkeer van de Formule 1 naar het mooiste circuit van Nederland. We zijn bereid te investeren, ook in de aansluiting van het circuit op de boulevard. Hoeveel dat precies zal zijn, weten we nog niet.’’

65 miljoen euro is wat te gortig. ,,Zo’n bedrag alleen hiervoor gaat de begroting van een kleine gemeente als Zandvoort te boven.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie