Vragen over starters en leegstand in Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

De D66-fractie vraagt aandacht voor de leegstand en startersleningen in Huizen. In Huizen is de laatste decennia flink gebouwd om te voldoen aan de vraag, constateert raadslid Bram Schröder. De laatste tijd lijkt er echter meer leegstand te ontstaan.

’Het is zonde als woningen, winkels en kantoorpanden leegstaan. Zeker wanneer sprake is van een (kunstmatig) hoge vraagprijs, terwijl er zoveel woningzoekenden in de regio zijn en leegstaande panden een verloederde uitstraling hebben.’

Leegstandsverordening

Hij wijst erop dat Amsterdam een Leegstandsverordening heeft: eigenaren moeten leegstand melden na zes maanden en worden vervolgens op gesprek uitgenodigd. ’Ook heeft het college daar bevoegdheid om boetes op te leggen aan eigenaren.’ D66 wil van het college weten of er signalen zijn dat in Huizen de vraagprijs (zowel koop als huur) kunstmatig hoog wordt gehouden. En of een meldplicht en het eventueel beboeten van leegstand kunnen helpen om leegstand tegen te gaan.

Startersleningen

Verder vragen de Democraten aandacht voor de starterslening. Die is bedoeld om starters te helpen bij de aankoop van een woning. ’Zeker gezien de verwachte demografische ontwikkeling in Huizen, is het belangrijk om starters in Huizen te behouden’, stelt Schröder. D66 wil daarom van het college horen hoeveel startersleningen er per jaar worden verstrekt, wat de gemiddelde koopsom van de woningen is en de huidige hoogte van de reserve.

Hoge prijzen

De starterslening wordt alleen uitgegeven bij hypotheken met NHG. De maximale hypotheek met NHG wordt gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van woningen in heel Nederland. De afgelopen jaren is echter de huizenprijs sterk gestegen. ’De NHG-grens bedraagt op dit moment 265.000 euro en wordt naar verwachting per 1 januari 2019 verhoogd naar 290.000 euro. Op dit moment mag de koopsom maximaal 240.000 euro bedragen voor een starterslening in Huizen.

Investeerders

Gezien de sterke stijging in de verkoopprijzen, onder andere doordat er veel (particuliere) investeerders actief zijn in deze prijsklasse, is het aanbod binnen deze grens minimaal. Het gaat voornamelijk om woningen van corporaties, waarvoor de Starterslening niet aangevraagd kan worden.’ Vandaar de vraag aan het college: ’Bent u van mening dat de maximale aankoopwaarde van de woning voor de starterslening gelijkgesteld moet worden aan de maximale hypotheek met NHG?’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.