Groen wijkt voor veiligheid in Blaricum: 76 bomen gekapt

Zieke bomen zijn een gevaar.© Ronald Goedheer

Mirjam van Twisk
Blaricum

Blaricum kleurt in de komende weken een heel klein beetje minder groen. Zesenzeventig bomen langs straten in het hele dorp worden gekapt. Ze vormen een gevaar voor de veiligheid.

Wie de lange kaplijst 2018 in het gemeentelijk mededelingenbulletin ’Gemeentenieuws’ bekijkt, denkt direct dat er sprake is van een nare bomenziekte of aan de nasleep van een hete, droge zomer. Maar dat is niet het geval, zo laat de gemeente weten.

„We controleren eens in de drie jaar ons bomenbestand en letten dan vooral op exemplaren die in zo’n slechte conditie verkeren dat zij een gevaar voor de veiligheid vormen. Die bomen worden gekapt.”

Ziekte speelt daarin slechts een beperkte rol. Zo gaan er elf essen om, waarvan bij een deel essentaksterfte is vastgesteld. Ook bij tien acacia’s en tien berken zijn ziekten vastgesteld.

De hitte en droogte van afgelopen maanden heeft geen invloed gehad op de lengte van gemeentelijke kaplijst, want de controle van de bomen vond plaats voor de zomer.

Het kappen vindt plaats verspreid over het hele dorp. In de meeste straten gaat het slechts om één of twee bomen. Slechts vijf straten, Capittenweg, Elbertsveen, Grenslaan, Kogge en Stam, raken vier bomen kwijt. Waar mogelijk worden de gekapte bomen vervangen door een nieuw exemplaar.

Als je ze allemaal onder elkaar ziet op de kaplijst lijkt het een indrukwekkend aantal. Maar de gemeente haast zich om dat te relativeren: „Zesenzeventig bomen is slechts 1 procent van het totale gemeentelijk bomenbestand.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.