Energieverbruik raadhuis aangepakt: conciërge, raamfolie en werkplekken weg van het raam

Hilversum

De gemeente Hilversum heeft op advies van de Rijksdienst cultureel erfgoed en de Commissie Welstand en Monumenten een visiedocument laten opstellen om te kijken op welke manier het raadhuis duurzamer gemaakt kan worden. Omdat het gaat om een monumentaal pand, is niet zomaar alles mogelijk.

Vandaar dat er gewerkt wordt via de DuMo-methode (Duurzame Monumenten). Deze methode is speciaal voor monumenten ontwikkeld en combineert duurzaamheidsmaatregelen met het behoud van monumentale waarde.

Uit het visiedocument zijn drie scenario’s gekomen. In het eerste scenario is er gekeken wat er met nieuwe technieken gedaan kan worden. Denk hierbij aan raamfolie, verbeteren van de dakisolatie en het dichten van kieren. Maar ook een warmtepomp en energiezuinige ventilatie zijn opties. Bij dit scenario gaan er naar verwachting cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden verloren, maar door deze maatregelen wordt het raadhuis wel een stuk duurzamer.

Bij het tweede scenario is er gekeken naar kleine ingrepen. Zo moet er een conciërge komen die het pand onderhoudt, schoonhoudt en bijvoorbeeld lichten uitdoet als iedereen naar huis is. In gangen en trappenhuizen gaat de verwarming uit, omdat daar alleen doorheen gelopen wordt. Werkplekken worden verplaatst naar een plek weg van het raam, waardoor ambtenaren niet meer in de tocht zitten door de kieren. En ook de binnentemperatuur verlagen met één graad moet voor minder energieverbruik zorgen. Deze maatregelen zijn voor de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden erg goed, maar echt veel duurzamer wordt het niet.

Het laatste scenario is een combinatie van de bovenstaande opties.

Opvallend is dat flexibele zonnepanelen op het dak van het Raadhuis worden afgeraden in het rapport. Er wordt gedacht dat deze nog te weinig opbrengst hebben. Als de dakbedekking van het pand over vijftien jaar vervangen moet worden, moet daar verder naar worden gekeken.

De gemeente gaat nu een extern adviesbureau zoeken dat een voorkeursscenario kan uitwerken tot een investeringsvoorstel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.