Voor Fikkie komt de dokter aan huis

Dierenarts Arabella Burgers (links) en Matty Linders bij hun mobiele dierenkliniek. Op de achtergrond de praktijkruimte van het tweetal.
© Foto Studio Kastermans
Blaricum

Dat pakjes en boodschappen aan huis worden bezorgd is heel gewoon. Nieuw is de dierenarts die zich schaart in het rijtje van thuisbezorgers. Het Gooi heeft de primeur. Daar komt sinds kort de Mobiele Dierenkliniek Blaricum & het Gooi voor een consult aan huis.

Zichtbaar genietend van hun eigen bedrijf zitten dierenarts Arabella Burgers (37) en paraveterinair Matty Linders (39) in hun spiksplinternieuwe praktijkruimte aan de Hooibrug in Blaricum.

Tja, wat als een leuk idee zeven jaar geleden begon, is in de realisering groter geworden dan verwacht. Laten we samen een mobiele dierenartspraktijk beginnen, zo bedachten ze. Niet alleen de mobiele praktijk is er gekomen, maar ook een heuse kliniek.

,,We dachten aanvankelijk alleen aan een speciaal ingerichte auto waarmee we dieren aan huis konden behandelen’’, vertelt het duo, dat elkaar leerde kennen in een dierenkliniek in Bussum.

De twee gingen vervolgens op zoek naar een ruimte waarin ze, waar nodig, die dieren ook konden opereren, want dat kan nou eenmaal niet bij de klanten thuis. En waar ze de voorraad veterinaire diervoeders en medicatie konden opslaan.

Pand

Dat plan werd echter helemaal bijgesteld toen ze het pand vonden in winkelcentrum De Balken in de Bijvanck. Ruim genoeg voor niet alleen opslag, maar ook voor een behandelkamer, opnameruimte, röntgenapparaat en receptie. Opeens werd het mogelijk mens en dier in hun eigen praktijk te ontvangen.

Geen reden meer om mobiel te gaan, zou je zeggen. Maar daar denkt het tweetal anders over.

,,Wij zijn enthousiast over het mobiele concept. Bovendien hadden we de auto al gekocht en zo ingericht dat we er, behalve de behandelspullen, ook twee dieren gescheiden van elkaar in kunnen vervoeren.’’ Dus ging de Mobiele Dierenkliniek Blaricum & het Gooi op 1 september van start met een auto én een pand.

Sindsdien zijn ze samen van maandag tot en met vrijdag wisselend in de praktijk en op de weg te vinden. Het aantal mobiele behandelingen houdt ongeveer gelijke tred met die in de praktijk.

,,We werken altijd met z’n tweeën.’’ Dat betekent dat het pand in De Balken niet altijd bezet is.’’

Geen probleem, vinden Burgers en Linders. ,,Ons mobiele nummer staat op de pui en we werken alleen op afspraak. Mensen die met spoed hulp voor hun huisdier nodig hebben kunnen ons altijd bellen. Voor spoedgevallen ’s avonds en in het weekend wordt samengewerkt met de spoedkliniek van de Universiteit Utrecht.

Uitkomst

Inmiddels weten steeds meer klanten de kliniek te vinden. ,,Voor velen is het een uitkomst dat we aan huis komen en daar vrijwel alle veterinaire behandelingen kunnen verrichten. Minder mobiele ouderen bijvoorbeeld, die niet steeds een beroep willen doen op hun kinderen of buren. Maar ook voor de dieren zelf is het fijner. Het bespaart hen de stress van het bezoek aan de dierenarts. In het geval van een moeilijke bevalling of euthanasie, is het helemaal een uitkomst. ’’

,,Als blijkt dat er geopereerd moet worden of dat er foto’s nodig zijn, dan kunnen we het dier in onze eigen auto vervoeren naar de kliniek’’

Meer info: www.mobieledierenkliniekhetgooi.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.