Premium

Appartementen op plek Rabobank Laren beste keus

Appartementen op plek Rabobank Laren beste keus
Het gebouw van de Rabobank.
© Foto Studio Kastermans
Laren

Het college van Laren blijft bij haar standpunt dat de bouw van achttien appartementen een goede invulling is van het huidige Rabobankterrein aan de rand van het centrum. De keuzenota over dit onderwerp wordt deze maand opnieuw door de gemeenteraad besproken.

De eerste versie van de keuzenota, waarin wordt afgewogen wat er (on)mogelijk is op de plek van de Rabobank, werd afgelopen juni door een meerderheid van de raad terug naar de tekentafel gestuurd.

Er werd onder andere getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de onderbouwende rapporten (’wie betaalt, bepaalt’) en de stelling dat bedrijven geen interesse hebben in een dergelijk kantoorpand.

Bovendien werden de eigen regels op het gebied van sociale woningbouw in de nota niet toegepast. Ook omwonenden maakten bezwaar.

Kantorenmarkt

Het college heeft voor de hernieuwde keuzenota onder andere nader advies gevraagd over de kantorenmarkt in Laren. Cushman en Wakefield concludeert in haar rapport dat de behoefte aan kantoorruimte op de middellange termijn structureel af zal nemen. Volgens het college ligt het dus niet voor de hand het gebouw opnieuw als kantoor te gebruiken.

Een hotel op deze locatie is niet rendabel en het ombouwen tot appartementen is minder duurzaam dan slopen en nieuwbouw.

Bovendien is het gebouw niet beeldbepalend en past het aangezicht niet goed bij het dorpse karakter van Laren. Daarentegen is er wel behoefte aan appartementen nabij het centrum.

Opvallend is dat het aantal sociale huurwoningen in het plan blijft staan op vier. Daar waar volgens de eigen beleidsregels er zes gebouwd zouden moeten worden (een derde van het totaal).

Na kritiek uit de raad liet wethouder Ton Stam weten dat met de projectontwikkelaar te praten viel over meer sociale woningbouw.

Nu wordt een andere koers gevaren. Het college kijkt naar het totaal te bouwen woningen in deze raadsperiode en daarvan moet een derde uit sociale woningbouw bestaan. Aangezien er bouwplannen met alleen sociale woningbouw in voorbereiding zijn, is dat aantal ’zeer wel haalbaar’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.