Worstelen met gebarentaal: primeur in de Vorstin

De muziek in ’worsteltempel’ De Vorstin wordt bij Dropkicks ’N Moshpits verzorgd door Green Lizard.© foto Michael Bosboom

Leander Mascini
Hilversum

De Vorstin staat komende zaterdag tijdens Dropkicks ’n Moshpits in het teken van worstelen en live punkrock. Maar het meest bijzondere van deze avond is de inbreng van Ruth Krooshof. De Hilversumse zal de avond namelijk vertalen in gebarentaal.

Ruth Krooshof wil er voor zorgen dat de avond ook geschikt is voor doven en slechthorenden: „Het is een primeur. Voor zowel mijzelf als in Nederland. Ik vertaal op deze avond vooral de aankondigingen voordat de wedstrijden beginnen. En ik gebaar ook als iemand schreeuwt onder het worstelen. Het is een heel visuele sport. Daarom is het super leuk en geschikt door dove mensen.”

Naast het worstelen, zal Krooshof ook het optreden van Green Lizard uitbeelden voor doven en slechthorenden in de Vorstin. „Ik tolk wel vaker bij muziek. Zo heb ik vertaald bij Amsterdam Pride. Ook heb ik gewerkt met Chef’Special. En ik ben net nog gevraagd voor Within Temptation”, vertelt de Hilversumse trots. Het vergt wel een hele voorbereiding: „Ik heb van de band een setlist gekregen met welke nummers ze gaan spelen. Deze nummers heb ik vertaald naar gebarentaal. Zo moet ik bijvoorbeeld ’walk over water’ vertalen. Hoe ik dat doe? In gebarentaal kun je woorden die je niet echt nodig hebt weglaten. Een soort artistieke vrijheid. Dus in dit geval beeld ik een meer en lopen uit.”

„Het is op die manier goed bij te houden”, vertelt Krooshof. „Al denk ik wel dat ik aan het eind van de avond kramp in mijn vingers heb.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.