Relletjes en bedreigingen op Bussumse kermis

Relletjes en bedreigingen op Bussumse kermis
De kermis van vorig jaar was nog lollig.
© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS
Bussum

De najaarskermis in Bussum is volledig uit de hand gelopen. Zo’n 200 relschoppers hebben vrijdag op de eerste kermisavond huisgehouden in het centrum van Bussum. Ook de andere avonden was het onrustig. Vooral dankzij de inzet van extra politie is het niet tot verdere ongeregeldheden gekomen. Wel overweegt burgemeester Han ter Heegde van de gemeente Gooise Meren om de najaarskermis in Bussum te schrappen.

Volgens Ter Heegde is er al langer sprake van een ’rondreizend circus’ dat kermissen en andere grootschalige evenementen aangrijpt om ’rotzooi te trappen’, zoals hij dat omschrijft. Hij gaat morgen met zijn collegaburgemeesters in overleg hoe dit een halt toe te roepen. „Je zag dit eerder bijvoorbeeld ook gebeuren bij de kermis in Blaricum. Jongeren spreken op sociale media met elkaar af om te gaan rellen. Zeker kermissen beschouwen ze als een soort vrijplaats.”

In Bussum liep het vooral aan het eind van de kermis en na sluiting van de attracties volledig uit de hand. Medewerkers van de McDonalds zijn bedreigd, er waren talloze vechtpartijtjes en volgens ooggetuigen ’vlogen de fietsen door de lucht’, zo valt te lezen op sociale media. Ter Heegde is geschrokken van de hevigheid van de onlusten. „Er zijn ook nog verschillende pogingen tot betasting van meisjes gedaan”, zo weet hij.

Daarom is direct na de eerste avond besloten voor de zaterdag, zondag en maandag veel extra politie in te zetten. Dat heeft geholpen. „Er waren nog wel wat opstootjes, maar echt veel minder dan vrijdag”, aldus Ter Heegde. Volgens hem zijn de relschoppers merendeels tussen de 15 en de 20 jaar oud. „Het zijn geen criminele jongeren, maar ze zijn uit op matten en keten.” Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. „De politie heeft vrijdag en zaterdag wel camerabeelden gemaakt”, weet Ter Heegde. Aan de hand daarvan wordt momenteel druk gerechercheerd. Hij sluit toekomstige aanhoudingen dan ook zeker niet uit.

Ter Heegde heeft ook wel enkele ideeën over hoe dit soort ongeregeldheden in de toekomst moet worden voorkomen. Daarbij kijkt hij nadrukkelijk ook naar de kermisexploitanten. „Deze tendens betekent dat we in de toekomst exploitanten extra beveiligers laten inzetten. Daarnaast zullen wij als gemeenten ook moeten zorgen voor extra agenten. Het is jammer dat het zo moet, maar het moet wel een feest blijven.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland