MS-patiënten vragen uiterste van zichzelf tijdens voettocht Machu Picchu

,,Met z’n allen staan janken bij Machu Picchu”, vertelt Muk Schiltmans (55)de Hilversumse.

Annemarie de Jong
Hilversum

Met een flinke jetlag maar dolgelukkig kijkt de Hilversumse MS-patiënte Muk Schiltmans (55) terug op ’Missie Peru’. „Bijna 31.000 euro opgehaald en het geld blijft binnenkomen. We zijn helemaal happy.”

Schiltmans, bij wie in 2013 multiple sclerose werd vastgesteld, vertrok met lotgenoten naar Peru in Zuid-Amerika om daar het laatste deel van de loodzware Inca Trail naar Machu Picchu te lopen. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting MS Research.

Dat is gelukt, al liep de missie voor Schiltmans anders dan gepland. „’Ik ga het doen’, was tot het laatst de gedachte, al moet ik kruipen, heb er twee jaar voor getraind. Maar ik bleek niet goed genoeg. Het pad is glibberig en gaat omhoog en omlaag, door jungle en bergen. Het risico was te groot. Een grote teleurstelling. Ik heb echt even moeten huilen.”

Plan B

„De andere vier meiden met MS hebben ’m wel gelopen. Heel zwaar. Zo trots op ze. Ik besloot met mijn nicht Marlice plan B te lopen: de meiden tegemoet. Gewoon doorzetten, door je pijn heen. Verstand op nul. Het was het allemaal waard. Missie geslaagd.”

Gezamenlijk bezoekt het team de afgelegen ruïnes van de stad Machu Picchu, waar nog veel van de Inca-beschaving is terug te vinden. „Een magisch mooi moment, met z’n allen staan janken”, vertelt de Hilversumse.

„Wat een prachtig land, kleurrijke mensen. Trots op hun historie. Alles gaat in slow motion, niets is geregeld. Maar iedereen zorgt voor elkaar. Is er niet genoeg, dan heeft de buurman nog wel wat eten.”

Parels

Op de terugvlucht worden ze door KLM-medewerkers in het zonnetje gezet. „Zo lief. Ze kwamen bij ons staan en zeiden: ’Eens in de zoveel tijd hebben we zulke parels aan boord’. Ze mogen niet met de pet rond, maar gaven ons namens de hele crew een geluksbelletje, KLM-huisje en handgeschreven kaart. Wéér tranen. Het klinkt alsof we de hele reis hebben gehuild hè, maar van geluk hoor.”

De gehele opbrengst van Missie Peru gaat naar het project ’Herstel van myeline’. Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag myeline rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (centrale zenuwstelsel) is beschadigd.

Hierdoor kunnen problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Nederland telt ongeveer 17.000 MS-patiënten. Voor informatie of doneren: www.ms-missie-peru.nl of Facebook.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.