Noodkreet Dierenasiel Crailo: help met zieke en oudere dieren

Beheerder Rianne Steenbeek met een van de asielkatten.

Beheerder Rianne Steenbeek met een van de asielkatten.

Van onze verslaggever
Hilversum

Dierenasiel Crailo herbergt de laatste jaren steeds meer huisdieren, die door ouderdom of ziekte minder in trek zijn, daarom niet of nauwelijks meer worden geplaatst en soms zelfs de rest van hun leven in het dierenasiel verblijven.

Dierenasiel Crailo kan de kosten voor voeding, medicatie en geneeskundige zorg voor deze ’langzitters’ niet meer behappen. Een financieel adoptantenplan moet uitkomst bieden. Een belangrijke oorzaak van het grote aantal oudere en zieke dieren in het dierenasiel is deels terug te voeren op de keus van toekomstige baasjes en bazinnetjes, die nu eenmaal vaker valt op jongere en vitalere huisdieren. Een andere oorzaak is, dat het merendeel van de aan het asiel afgestane dieren een aandoening heeft of al wat ouder is. „Natuurlijk nemen we deze dieren gewoon op”, zegt beheerder Rianne Steenbeek. „Wij hebben geen drempels en functioneren momenteel naast asiel nu óók als dierenverpleeg- en bejaardenhuis.”

Adoptantenplan

„De zorgkosten voor onze langzitters beliepen het afgelopen jaar al zo’n zeventigduizend euro”, zegt Steenbeek. „Deze groep dieren heeft nu eenmaal méér verzorging nodig, méér medicatie en méér aandacht van de dierenarts. Maar we kunnen dat financieel niet volhouden. Daarom is dierenasiel Crailo naarstig op zoek naar heel veel dierenvrienden die bij willen dragen aan ons adoptantenplan. Voor een bedrag van elf euro per maand kan men een langzitter tijdelijk ondersteunen. Het dier blijft bij ons. Als de langzitter is geplaatst, of naar wens eerder, eindigt de adoptie. Men kan alleen financieel ondersteunen, maar adoptanten kunnen ook nog leuke dingen doen met hun adoptiedier; lekker wandelen met hun hond, knuffelen met hun kat of konijn of het dier gewoon een beetje aandacht komen geven. Onze dieren worden dolblij van zulke momenten.”

Open Dag

Zondag 30 september houdt Dierenasiel Crailo haar jaarlijkse Open Dag, vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Er is een dagprogramma voor jong en oud en een snackterras, maar er worden ook rondleidingen gegeven. Mensen kunnen hun dier laten chippen door dierenarts Erik Heylen. En er is een lezing door dierenarts Kelly Kessen van Stichting Dier&Recht over door schadelijk fokbeleid ontstane gezondheidsproblemen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.