Klanten houden van de ’speciale winkeltjes’ op de Gijsbrecht

25-09 HILVERSUM, GIJSBRECHT GEZIEN VANAF DE ROZENSTRAAT. LEON DAKKUS

25-09 HILVERSUM, GIJSBRECHT GEZIEN VANAF DE ROZENSTRAAT. LEON DAKKUS© KASTERMANS STUDIO

Leander Mascini
Hilversum

De winkeliers vinden dat de Gijsbrecht van Amstelstraat te veel volstroomt met dienstverlenende ondernemers als kappers, reisbureaus en makelaars. De gemeente is van mening dat alle leegstaande panden gewoon gevuld moeten worden. Maar wat vindt het winkelend publiek eigenlijk van de straat? Is er een verkeerde mix? En waarom doen zij daar eigenlijk hun aankopen?

Ilona Smit woont aan de andere kant van Hilversum. Daarom komt ze weinig op de Gijsbrecht. Maar op deze dinsdagmiddag is ze er dus wel: „Ik ben er voor omgereden. Je hebt hier wat andere winkels dan in de andere winkelstraten.” Voor welk soort winkels rijdt ze dan om? „Nou bijvoorbeeld voor het Vitaminehuis hier. Maar ook voor voor die tweedehandswinkel hier verderop, Second nog wat. (Second Lifestyle, red.).” Zijn er te veel kappers en andere dienstverleners? „Ik vind dat wel meevallen. Ik denk juist dat de mix wel beter kan. Wat meer terrasjes bijvoorbeeld. Het is een drukke straat en lekker levendig, maar een PC Hooftstraat is het nog net niet.”

Ook Janneke Kuik rijdt om voor de Gijsbrecht. Ze komt uit Loosdrecht maar shopt graag in de winkelstraat. „Ik kom graag bij Le Fournil, de bakker.” Vertelt ze met een net gekocht broodje in haar hand. „En er zit verderop een lekkere groentewinkel. Ook kom ik graag bij de tweedehandskledingwinkel in deze straat.” Kuik vervolgt: „De Gijsbrecht is een gezellige straat met veel leuke winkeltjes. Ik kom hier speciaal heen voor deze winkels.” Van een overschot aan makelaars is volgens haar geen sprake: „Ik moet eerlijk zeggen dat het mij niet is opgevallen. Het is juist van alles en nog wat in deze straat. Dat maakt hem zo leuk.”

„Ik kom hier eigenlijk vooral omdat het in de buurt is”, vertelt Johanna Berlijn. Deze Hilversumse woont een paar straten achter de Gijsbrecht. „Ik heb geen favoriete winkel, maar ik kom wel graag bij de Bruna. Al is dat niet heel speciaal voor deze straat, haha. Het is hier gezellig en de winkels spreken mij aan.” Zij zou wel graag een andere mix van winkels zien: „Het valt mij wel op dat er zo veel makelaars zijn. Iedere keer als er een pand leeg komt, dan komt er een makelaar in. Maar goed, als de huizenmarkt straks instort, dan verdwijnen deze vanzelf weer. Dat is ook de marktwerking hier.” Het liefst zou ze dan meer horeca zien. Berlijn: „Ik mis nu wel wat leuke koffietentjes. Een hoekje waar je even lekker wat kan drinken. En dan wel iets wat overdag open is. Nu is er wel een café dat ’s avonds open is, maar daar zitten dan vooral mannen bier te drinken. Daar zul je mij niet snel zien.”

Jos Olgers komt graag bij bakker Le Fournil.

Jos Olgers komt graag bij bakker Le Fournil.© Foto Leander Mascini

Hilversummer Jos Olgers komt ook graag in de Gijsbrecht. Hij is vaak in zijn tweede huis in Tsjechie, maar anders komt hij wel even lang in de winkelstraat. „Hier kom ik omdat er zo veel speciale winkels zijn. Zo kom ik hier bijvoorbeeld snoertjes halen die ik nodig heb. Maar ook de bakker vind ik erg lekker. Parkeren is soms wel een probleem, dan vind ik het makkelijker om ergens anders heen te gaan.” Maar nu is Olgers op weg naar Le Fournil voor een broodje. „Ik kan mij voorstellen dat winkeliers vinden dat er te veel makelaars en reisbureaus in deze straat zitten. Maar ik heb er nooit zo op gelet. Ik vind juist dat er te veel grote ketens zijn. Zo zitten er in deze straat een Etos, een Kruidvat en een Trekpleister. Ik zou liever zien dat er speciale winkels zouden zitten van één eigenaar, dus geen grote winkelketen. Daar wordt het namelijk niet zo doorsnee van.”

„Ik kom hier niet zo vaak, maar dat is vooral omdat ik überhaupt niet zo van het winkelen ben”, aldus Helma uit Hilversum. „Ik woon in de buurt, maar kom hier eigenlijk alleen als het echt niet anders kan. Voor onderdelen voor mijn computer bijvoorbeeld. Fijn is wel dat het hier niet zo ’overcrowded’ is.” De Hilversumse vindt de straat wat langgerekt en denkt dat de mix van winkels wel wat beter kan: „Ik zou het in vlakken opdelen. Dus alle makelaars op een stuk. En dan ook weer alle kledingwinkels bij elkaar. Ook zou ik graag wat meer terrasjes zien. Dan zou ik vaker komen. Nu is het iets te dorps, het heeft wel zijn charme maar het kan gezelliger.”

Lees ook: Hoeveel diensten zijn er al op de Gijsbrecht?

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.