Eis: cel voor huurders hennephuis J. Geradtsweg

Anke Sprakel
Hilversum

De officier van justitie heeft tegen de twee Poolse verdachten Marcin K. (36) en Zibigniew K. (52) celstraffen van 5 maanden geëist voor het bedrijfsmatig telen en in het bezit hebben van 46 kilo hennep. De twee mannen werden op 11 oktober 2014 aangehouden nadat de politie de hennep ontdekte in een huis aan de Johannes Geradtsweg in Hilversum.

De rechtszaak werd woensdagochtend bij de rechtbank Lelystad behandeld zonder aanwezigheid van de beide verdachten.

De hennep wordt op zaterdagochtend 11 oktober 2014 ontdekt door twee agenten die op het adres in Hilversum langs gaan om een openstaande boete te incasseren. Ze zijn op zoek naar een vrouw die op het adres staat ingeschreven.

Als de agenten aanbellen doet niemand open. In de voortuin van de woning staan twee mannen, onder wie verdachte Marcin K. Hij zegt een sleutel van de woning te hebben omdat hij af en toe op het adres logeert. Als K. op verzoek van de agenten de deur opent, ruiken de agenten een sterkte wiet lucht.

Boobytrap

Ze doorzoeken de woning en stuiten op 46 kilo hennep, verpakt en verstopt op verschillende plekken in het huis. Ook zien de agenten een voorwerp dat lijkt op een boobytrap.

De explosievenopruimingsdienst wordt gebeld en de woning wordt ontruimd evenals tientallen omliggende woningen. Later blijkt het verdachte pakket geen explosief te zijn.

K. wordt aangehouden, maar ontkent iedere betrokkenheid bij de hennep. Hij verbleef daar slechts af en toe. En dat er hennep in de woning lag was hem volledig ontgaan.

Volgens de officier van justitie een ongeloofwaardig verhaal. K. had niet alleen de sleutel van de woning, ook lag er post dat aan hem geadresseerd was.

Penetrant

Daarnaast lag er zoveel hennep in de woning dat hem dat niet ontgaan kon zijn. „Alleen al de penetrante wietlucht die in de woning hing, maakte dat je moest weten dat er hennep aanwezig was”, aldus de officier van justitie.

De politie onderzoekt de woning die op naam staat van medeverdachte Zibigniew K.(geen familie van de andere verdachte). Op een van de verpakte wietzakken in de woning vindt de politie zijn vingerafdrukken.

Ook liggen er in de woning aan de Johannes Geradtsweg administratieve papieren en een ID-kaart van hem. De 52-jarige K., eigenaar van een crowshop in Hilversum, woont op dat moment met zijn gezin in Loosdrecht. Hij blijkt de woning aan de Johannes Geradtsweg te hebben gehuurd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.