Botters strijden op het Gooimeer (video)

Foto: Studio Kastermans

Leonie de Vries
Huizen

De Oude Haven, ter hoogte van De Kalkovens, was gisteren gevuld met bruine zeilen. Zestien botters en één lemsteraak die allemaal meededen aan de Taeje Bôkkesrace. De zeilrace op het Gooimeer beleefde haar zevende editie.

De naam verwijst naar de tijd dat in Huizen extra bokkingen werden gerookt ten behoeve van de export. Je had drie soorten bokking: laf, hard en taai.

De weersomstandigheden hadden niet gunstiger kunnen zijn, zo beseffen ook de opvarenden van de boten. Dat zijn medewerkers van de bedrijven die een boot gesponsord hebben of hun zakenrelaties. Zij mogen de schippers assisteren tijdens de strijd. De HZ 45 is gevuld met Gooise bestuurders, onder wie de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes.

De meeste boten zijn al meer dan een eeuw oud. De schepen hebben nu veelal Huizen, Bunschoten en Elburg als thuishaven. Waarin onderscheidt de Huizer botter zich van de rest? ,,Ze hebben een hoge kop”, zegt Hans Borstlap, voormalig schipper van de HZ 108. Dat had te maken met de ondiepte van het water, zo weet hij. Borstlap vaart nu mee op een schip uit Bunschoten. Hij fotografeert historische schepen voor de stichting Botterbehoud.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.