Op zoek naar de dood tijdens je vakantie

Toeristen op de Killing Fields.

Frans van den Berg
Diemen

Bakken op het strand, wandelen in de natuur of een stad, zwemmen, drinken en uitgaan. Dat is voor de meeste mensen vakantie. Maar je kan ook een bezoek brengen aan begraafplaatsen, vernietigingskampen, slagvelden, gevangenissen en plaatsen waar moorden zijn gepleegd.

'Dark tourism', wordt dat genoemd. Sinds enkele jaren wordt er serieus onderzoek naar gedaan. Dinsdag wordt voor het eerst een internationaal symposium gehouden en wel bij de Hogeschool Inholland in Diemen. Daar geeft ook Karel Werdler les aan studenten toeristisch management. Als een van de weinige deskundigen geeft hij ook lessen 'dark tourism' aan de universiteiten in Barcelona en Londen.

,,Ik ben zelf reisleider geweest en gaf ook rondleidingen op de beroemde begraafplaats Père-Lachaise in Parijs. Ik vond dat in het begin wel een rare gewaarwording. Het is een opmerkelijke tegenstelling: vakantievieren en de dood. Maar veel mensen zijn geïnteresseerd in de rituelen rond de dood'', zo blijkt volgens hem uit enquêtes onder de bezoekers.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.