Lid initiatiefgroep: ’Voel me misbruikt voor Hilversumpas’

Valentijn Bartels
Hilversum

De ontwikkeling van een stadspas voor alle Hilversummers is tot op heden een fiasco.

Een onlangs opgestapt lid van de initiatiefgroep voor de Hilversumpas ’voelt zich gebruikt voor de ontwikkeling van de pas’. Het lid wil niet met naam in de krant.

„Het verhaal is door de wethouder politiek slecht aangevlogen. We werkten ons uit de naad, zijn acht maanden intensief bezig geweest.” Leden van de groep begonnen het gevoel te krijgen dat het plan kansloos was. „Ik heb het idee dat er al weerstand bestond bij de verantwoordelijke raadscommissie, nog voordat het eerste plan voor de stadspas werd gepresenteerd.”

De voormalig initiatiefnemer zegt dat die weerstand door het optreden van wethouder Arjo Klamer leek te komen. „Toen we begonnen dachten we echt dat het een haalbaar verhaal was. Wij hebben er nu echter geen fiducie meer in dat het zonder subsidie nog lukt.”

Klamer vertelde onlangs dat er ’wat personele wijzigingen zijn geweest’. Volgens het oud-lid van de initiatiefgroep is er door het vertrek van de stichtingen Gooische Gulden en Dudokjes praktisch geen initiatiefgroep meer over. Een nieuwe stichting HilversumPas moet de kar nu trekken. Er wordt nog een bestuur gezocht.

„Dit ging ons te veel tijd en mankracht kosten. We hadden begrepen dat de commissie alleen een grof geschetst kader moest vaststellen, waarna we subsidie konden aanvragen.” Er is nog een andere oorzaak dat de ontwikkeling tot op heden mislukte. „Volgens mij wil de commissie liever een minimapas dan een pas voor alle Hilversummers. Het gaat voor de raadsverkiezingen echt niet meer lukken.”

Geen vertrouwen

Barry Koperberg is in opdracht van de gemeente Hilversum aanjager van het project. „Het is Klamer niet gelukt om politiek vertrouwen te krijgen, dat is voor innovatie wel nodig.”

De initiatiefgroep en de wethouder hebben volgens de aanjager een inschattingsfout gemaakt.

,,Wij waren van plan om eerst een kader te presenteren om vervolgens op details in te gaan. Dat kader blijkt nu te ongrijpbaar zonder uitgewerkt plan.’’ Volgens de aanjager geen uitzondering. ,,Dat overkomt wel meer wethouders. Nu moeten we het zakelijker en eenvoudiger houden.’’

Koperberg denkt dat de pas ondanks tegenslag spoedig gereed is. ,,Na de zomer komt er een nieuw bestuur. Zo’n pas is in drie tot vier maanden te introduceren. We moeten wel nog rekening houden met een lanceringscampagne.’’

Koperberg zegt niet direct weer bij de raad aan te willen kloppen voor drie ton subsidie. ,,We gaan eerst ons huiswerk goed doen en zoveel mogelijk geld verzamelen. Niet om de raad te omzeilen, maar om ze niet onnodig te belasten.’’ Onder meer het Sociaal Plein wordt om geld gevraagd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.