AV Zuidwal: ruimte voor LB-groep

Het complex van AV Zuidwal met rechts de Aristoteleslaan en rechtsboven het clubgebouw..

Het complex van AV Zuidwal met rechts de Aristoteleslaan en rechtsboven het clubgebouw..

Eddie de Paepe
Huizen

Atletiek Vereniging Zuidwal gaat haar clubgebouw aan de Aristoteleslaan uitbreiden met een multifunctionele ruimte voor sporters met een lichamelijke beperking (LB-groep).

Vanuit het organiseren van sportdagen voor Mytylschool ‘De Trappenberg’ is AV Zuidwal in 2006 gestart met een groep kinderen met een lichamelijke beperking. Het verloop is in de afgelopen jaren groot geweest. Zo bestond de groep in 2012 uit 25 atleten en zijn er op dit moment veertien atleten. De vereniging verwacht dat dit aantal weer zal gaan toenemen, meldt voorzitter Sibbelien van Laere namens het bestuur in een brief aan de gemeenteraad. ’Zeker met een nieuwe binnenruimte’.

Regio

Sommige atleten zijn rolstoelgebonden, andere zijn lopers met beperkingen als vergroeiingen aan gewrichten, spasme, visuele beperkingen of hersenaandoeningen. ’De atleten komen vanuit de directe regio, maar sommigen ook van daar buiten en trainen bij ons op de donderdagavond van zeven tot acht op de atletiekbaan.’

Geintegreerd

De LB-groep is volledig geïntegreerd binnen de vereniging en heeft een eigen plek naast de valide sporters en recreanten. De club biedt alle vormen van atletiek aan, naar de mogelijkheden van de atleten, variërend van loop- en springnummers tot werpnummers. De visie van waaruit de LB-groep werkt is: ’kijken naar de mogelijkheden van de individuele atleet, want de handicap hoeft geen beperking te zijn’. Van Laere: ’Deze visie werpt z'n vruchten af want twee van "onze" atleten doen mee aan de Nationale Top als het gaat om gehandicapten atletiek’.

Wintertrainingen

Door diverse oorzaken zijn met name de wintertrainingen voor deze doelgroep lastig. ’Door regen, sneeuw en kou is het onverantwoord om met deze kwetsbare kinderen buiten te sporten in deze periode. Daarnaast mogen sommige kinderen op basis van medische gronden niet buiten sporten.’ Zuidwal maakt al enkele jaren gebruik van een gewone gymzaal binnen Huizen, maar dat is volgens de club verre van ideaal, onder meer door de indeling voor grotere groepen basisschooljeugd. Nadeel is ook dat de club moet slepen met vaak grote, zware materialen.

Bergruimte

De nieuwe ruimte, die aan de zuidkant van het clubgebouw (eigendom van de club) wordt gebouwd, is primair bedoeld voor de LB-groep, maar ook andere groepen gaan er gebruik van maken (voor naar schatting dertig procent van de tijd). Gedacht wordt met name aan de allerjongste kinderen (van 4 tot 7 jaar). Met de nieuwbouw worden ook andere knelpunten opgelost, zoals extra sanitair voor de LB-groep en extra bergruimte voor de materialen.

Met de plannen is ongeveer 180.000 euro gemoeid, waarvan anderhalve ton voor de multifunctionele ruimte en 4.500 euro voor het mindervalide toilet. De overige kosten hebben onder meer te maken met het aanpassen van de bestuurskamer en de kantine.

Bouwkosten

De Zuidwal heeft bij de gemeente aangeklopt voor een bijdrage van 105.825 euro (zeventig procent van de bouwkosten van de multifunctionele ruimte, plus de kosten van het mindervalide toilet). ’De overige kosten van de verbouwing kunnen wij uit eigen middelen financieren’, aldus de voorzitter.

Lening

Het Huizer college stelt de gemeenteraad voor AV Zuidwal een bijdrage van 75.000 euro te geven. Dat is ongeveer zeventig procent van de gevraagde subsidie. Dit geld komt uit het gemeentelijke potje voor het Sociaal Domein. Verder willen b en w de club een aanvullende lening van 50.000 euro verstrekken, tegen drie procent rente (als de bouw in 2018 plaatsvindt). Deze lening mag de club dan in (maximaal) twintig jaar aflossen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.