Poortjes stationstunnel Weesp gaan snel dicht

Tamar de Vries
Weesp

’Het volgende NS-station waar de toegangspoortjes dicht gaan en waar de passagepas wordt ingevoerd, is Weesp.’ Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) bekendgemaakt.

Mansveld deed de mededeling in verband met extra maatregelen tegen agressie in treinen en op NS-stations. In Weesp wordt al sinds jaar en dag geprotesteerd tegen de voorgenomen sluiting. De Vechtstad hoort bij de gemeenten die de poortjes liever openhouden omdat de stationstunnel een belangrijke route vormt naar de binnenstad, interwijkverbinding noemt Weesp dat. Auto’s en fietsers kunnen door de Bouhuystunnel, maar voor voetgangers is dat een omweg. Met de bouw in Leeuwenveld, begint het spoor steeds meer een barrière te worden. Zeker als er in de toekomst sporen bij komen.

Toch gaat Weesp geen respijt vragen bij de staatssecretaris, want er is een ’maatwerk oplossing’ gevonden voor de mensen die de tunnel gebruiken als interwijkverbinding, zo laat een gemeentewoordvoerster weten. ,,De afgelopen maanden is er intensief contact geweest met de NS over de poortjes. Mensen hoeven niet per se in bezit te zijn van een opgewaardeerde OV-chipknip om door de NS-tunnel te kunnen gaan. Omdat we blij zijn met de oplossing zullen wij de staatssecretaris niet om respijt vragen. Wij gaan er wel vanuit de NS zorgvuldig communiceert over het eerder in gebruik nemen van de poortjes en dat de passagepassen tijdig beschikbaar zijn.’’

Zowel NS als de gemeente hebben enquêtes gehouden onder gebruikers van de spoortunnel. Vorig jaar hield de partij Duurzame StadsBelangen (toen nog Artikel50 geheten) een petitie op internet om de gemeente aan te sporen tot actie voor een open tunnel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.