ZorgMies maakt het leven leuker

Jack Bezemer en Jeannette Kooiman. ,,Niemand hoeft eenzaam te zijn.’’ Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks

Simone Stevens
's-Graveland

Geer en Goor als inspiratoren voor een nieuwe landelijke aanbieder van ouderenzorg aan huis, ZorgMies Nederland. Kleinschalige, persoonlijke hulp op maat. De vestiging in het Gooi en de Vechtstreek is net gestart.

Jeannette Kooiman (41) zag twee jaar geleden op tv hoe Gerard Joling en Gordon met eenzame ouderen op pad gingen. ,,Mijn dochtertje zei: ’Mama wat vreselijk dat al die mensen zo alleen zijn. Daar moeten we wat aan doen. Dat moét je me beloven’.’’

Wakkergeschud door haar dochter begon er bij Jeannette een idee te ontstaan. Ze benaderde haar neef Jack Bezemer (53) uit ’s-Graveland. Beiden hebben jarenlange ervaring met dienstverlening. Zij in de uitzendbranche en hij in de headhunterswereld. Van werken met mensen worden ze blij. En beiden waren toe aan een nieuwe uitdaging.

Wandeling

Jeannette Kooiman zette met compagnon Margiet Melles de franchiseformule ZorgMies Nederland op. Bezemer bestiert de Gooise vestiging vanuit ’s-Graveland.

Nederland telt 2,9 miljoen mensen van 65 jaar en ouder. Meer dan de helft van hen is alleenstaand. Een flink aantal ouderen is depressief. Dat is onder meer het gevolg van eenzaamheid. Niemand hoeft eenzaam te zijn, is de overtuiging van Kooiman en Bezemer. Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden om anderen te helpen, een leuke dag te bezorgen. ,,Dat zijn de ZorgMiesen waar wij naar op zoek zijn. Een ZorgMies doet bijvoorbeeld boodschappen, helpt met huishoudelijk werk, de tuin of kookt. Maar neemt een cliënt ook mee naar het theater, maakt een wandeling of doet een spelletje’’, legt Bezemer uit.

,,De dingen die het leven leuk maken. Medische zorg verlenen we niet. Wij zijn juist een aanvulling daarop. Wij doen de dingen waar de reguliere thuiszorg geen tijd meer voor heeft. Het kopje koffie, het praatje, persoonlijk contact’’, zegt Kooiman.

Perfecte match

,,We zoeken naar de perfecte match. Cliënten hebben ook een stem in wie hun Mies wordt. Ze kunnen uit meerdere kandidaten kiezen. Er moet een klik zijn, ze moeten maatjes worden.’’

De ideale ZorgMies is 45plus, houdt van zorgen, staat stevig in haar schoenen, is empathisch en betrouwbaar. ,,Natuurlijk kan een ZorgMies ook een man zijn’’, benadrukt Bezemer. ,,Mensen met levenservaring, die in staat zijn om een goed gesprek te voeren. Ouderen praten graag over vroeger en dan is het fijn als er raakvlakken zijn.’’

Cliënten kunnen de zorg van ZorgMies vanuit het persoonsgebonden budget dat ze via de gemeente krijgen betalen. ZorgMies Nederland streeft naar tien vestigingen binnen een jaar (www.zorgmies.nl).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.