Werk aan de fietsbrug is eindelijk begonnen

Een impressie van de fietsbrug die de gemeenten Stichtse Vecht en Ronde Venen gaat verbinden.© Ballast Nedam

Valentijn Bartels
Nigtevecht

Fietsliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen. Ballast Nedam is begonnen aan de bouw van een fietsbrug in Nigtevecht.

Die brug met zogenoemde natuurverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt in de toekomst Nigtevecht met Abcoude en Amsterdam. Dat is zeker ook goed nieuws voor fietsliefhebbers en forensen uit het Gooi. Door de bouw van de brug kunnen fietsers veel eenvoudiger via Nederhorst den Berg doorsteken richting Amsterdam.

Graafmachines rijden af en aan tijdens deze warme zomerdagen. Ballast Nedam laat er geen gras over groeien. Het weilandengebied aan de rand van Nigtevecht wordt klaar gemaakt voor het enorme infrastructurele project. In de bomenrij is een gat zichtbaar waar de fiets- en natuurverbinding in komt te liggen. Vooral voorbereidend werk, meldt projectleider Dave Noorlander van Ballast Nedam desgevraagd. „De komende weken wordt de damwand verstevigd met ankers, maken we de waterhuishouding in orde voor de bouwsituatie en brengen we zand en een drainage aan.” Aan weerszijden van het kanaal wordt flink gegraven om een zo mooi mogelijk fietspad aan te kunnen leggen. Dixi-toiletten en gespannen lint maken de bouwplaats compleet. Eindelijk is de brug niet meer alleen een onderwerp voor de raadzaal en de tekentafel. Voor zomervakantie hebben de werkkrachten geen tijd. Er moet zo snel mogelijk worden gebouwd.

Want het project fietsbrug Nigtevecht mag gerust een lastige bevalling worden genoemd. Ruim tien jaar ruzieden voor- en tegenstanders uit het Vechtdorp over de meest ideale locatie, het ontwerp en de wegen waar de brug op moet aansluiten. Zelfs de Raad van State moest na steun van de gemeenteraad nog oordelen over het plan. Twee omwonenden verwachten overlast door de brug en fietspad die naast hun huis worden aangelegd. Het tweetal wees de rechter op 174 handtekeningen van tegenstanders uit het dorp. Begin juli wees de Raad van State hun verzoek om het bestemmingsplan te schorsen af. De Raad van State vindt de zorgen van de buurtbewoners niet zwaar genoeg om het plan uit te stellen. Vertraging kost volgens de gemeente Stichtse Vecht 900.000 euro. Alleen een bodemprocedure kan later dit jaar nog roet in het eten gooien. De brug moet begin 2018 klaar zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.