Tophotel in Nieuwersluis krijgt steun

Casper van den Broek
Nieuwersluis

Het voornemen om op buitenplaats Vijverhof in Nieuwersluis een hotel te realiseren in het topsegment kan nog steeds rekenen op de steun van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht.

De gemeente vindt het project om het vervallen landgoed op te knappen en een hotel met 45 kamers te realiseren een verrijking voor Nieuwersluis en de Vechtstreek. Morgen bespreken de politieke partijen van Stichtse Vecht de hotelplannen in de raadscommissie Fysiek.

Het landgoed en het bijbehorende laboratorium is al sinds 2011 verlaten, nadat het onderzoeksinstituut KNAW er vertrok. Veel bewoners van Stichtse Vecht vinden vooral het laboratorium foeilelijk. Het landgoed is aangekocht door Inge van de Ven, een telg uit een familie van aannemers. Zij wil ook op het landgoed gaan wonen.

De afgelopen zomermaanden zijn veertien zienswijzen ingediend bij de gemeente en besproken. Een aantal omwonenden vreest overlast door de komst van het hotel. Vooral voor een toename van het autoverkeer bestaat de nodige angst.

De Vechtplassencommissie is in principe voor het project, maar het Oudheidkundig Genootschap Nifterlake heeft bedenkingen. Er staan nog drie andere landgoederen langs de Vecht te koop. Het genootschap is bang voor precedentwerking en vreest dat het unieke Vechtlandschap wordt aangetast.

De discussie over de toekomst van buitenplaats Vijverhof is extra actueel, omdat de gemeente Stichtse Vecht net een nota over het culturele erfgoed heeft geschreven. Belangrijkste conclusie: de gemeente behoort met z’n landgoederen tot de absolute top van Nederland, maar het onderhoud is onbetaalbaar geworden. Dat komt mede omdat al die fietsende en wandelende toeristen relatief weinig geld in het laatje brengen. Er moet dus elders geld worden gevonden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.