Teun Buijs zet lijnen uit bij volleybalclub Huizen

De heren van Huizen keren na een jaar terug in de tweede divisie.
© Foto Studio Kastermans
Huizen

’Technisch directeur’ van Prima Donna Kaas Huizen; Teun Buijs moet wel een beetje lachen om die titel. „Jan Kos heeft mij die titel meegegeven. Waarschijnlijk om een stukje autoriteit uit te stralen.”

De 56-jarige oud-volleybalinternational omschrijft zichzelf als de man die de lijnen uitzet bij de club. Een opmerkelijke carrièreswitch van Buijs, die in het verleden assistent-bondscoach was van de Oranje-vrouwen en de laatste jaren als trainer/coach werkte bij diverse clubs in het buitenland: Duitsland, Polen, Zwitserland en Azerbeidzjan.

„Ik heb in verschillende omstandigheden gewerkt, met verschillende culturen te maken gehad. Het was een mooie tijd en voor mij als mens zeer leerzaam, maar op een gegeven moment is het tijd om naar huis te gaan. Bij Huizen heb ik nu een totaal nieuwe uitdaging. Een hele vereniging aanpakken, met de PDK-jeugdopleiding erbij, is heel wat anders en daar ga ik de komende jaren verder aan bouwen.”

Hij kwam in januari van dit jaar al bij de club, om het herenteam te helpen bij promotie terug naar de tweede divisie. Daarin worden nog niet meteen hele hoge doelen gesteld, maar Buijs hoopt in de toekomst wel omhoog te kijken. „Er is een mooie basis bij de club met de grote jeugdopleiding. Aan de herenkant ziet het er goed uit, met ook nog jongens A, B en C achter het eerste team. Het zag er goed uit in de oefenwedstrijden en toernooitjes en in de beker was het verschil niet groot met twee clubs uit de eerste divisie. Nu gaan we de puntjes op de i zetten.”

De dames zijn wat dat betreft al een stuk verder. Die beginnen morgenavond op bezoek bij Devoko in Denekamp aan het derde seizoen in de topdivisie, het op één na hoogste niveau van Nederland. „Trainer Elroy Bezemer is al een jaar of zes bezig om die lijn op te zetten”, aldus Buijs. „Ze zitten op het randje van de eredivisie en na twee derde plaatsen is het nu tijd om te oogsten. Er is in de regio en tot ver in Noord-Holland geen team dat dit niveau haalt, behalve dan US uit Amsterdam dat onderin de eredivisie speelt maar een veel mindere jeugdopleiding heeft. Ik wil met Huizen het provinciale volleybal weer op het hoogste niveau brengen, zoals dat in het verleden met AMVJ, Zaanstad en Martinus het geval was.”

Ambitieuze woorden, maar Buijs weet ook dat hij dit seizoen niet te hoog van de toren moet blazen wat de Huizen-dames betreft. Want het team heeft weliswaar een goede voorbereiding achter de rug, maar het is ook uiterst kwetsbaar. Diagonaalspeelster Eva Hilhorst is om privéredenen gestopt, Mabel Hengeveld is geopereerd aan haar knie en waarschijnlijk het hele seizoen niet inzetbaar en Bianca de Kock moet mogelijk binnenkort onder het mes.

„We hebben bijna meer mensen in de begeleiding dan in de spelersgroep”, grapte speelster Lisanne Scholte onlangs al. „Er zijn best wat probleempjes”, erkent Buijs. „De ploeg draait prima, maar we kunnen er geen blessures bij gebruiken. We moeten goed kijken naar de belasting van trainingen en wedstrijden, zorgen dat die niet te hoog wordt. Dan zie ik wel kansen om een stapje hoger te komen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal