Drugsverdachte Eemnes wijst naar zigeuners

Politie-inval in de ’drugshoeve’ aan de Wakkerendijk.© Archieffoto Caspar Huurdeman

Van onze verslaggevers
Eemnes

Brandon M. (23), de man die wordt verdacht van drugssmokkel vanuit een luxueuze woonboerderij aan de Wakkerendijk in Eemnes, zegt dat hij werd gedwongen door zigeuners. Zijn advocaat Willem van Vliet vroeg de rechtbank woensdag vergeefs om zijn vrijlating.

De officier van justitie verzette zich tegen zijn vrijlating. Ze zag de verklaring van M. niet als bekentenis en wees erop dat de verdachte drugs verkocht via een duister internetaccount. Waarschijnlijk werd hij uitbetaald in bitcoins.

Het is de politie nog steeds niet gelukt om de computer van M. te kraken. De politie wil niet het risico lopen dat er sporen worden gewist of dat M. zijn bitcoins kan verstoppen of verkopen. De officier benadrukte bovendien dat er geen aanwijzing is dat M. iets legaals te doen heeft, als hij vrij zou komen. De rechtbank was het met de officier eens.

Medeverdachte Kim van H. (25), die half november samen met M. werd opgepakt in de Eemnesser hoeve, werd bijna twee weken geleden al vrijgelaten uit voorarrest. Dit gebeurde volgens de rechtbank om persoonlijke redenen. M. vertelde woensdag in de rechtbank dat Van H. zijn ex-vriendin is. Ze huurden de boerderij pal naast de A1 vorig jaar mei. Buurtbewoners vonden het stel verdacht, onder meer omdat ze altijd de gordijnen dicht hielden.

De politie vond er bijna drieduizend xtc-pillen, een kleine kilo MDMA, wat amfetamine en cocaïne en ruim anderhalve kilo wiet. Ook nam de politie een op de dag van de inval afgeleverde gloednieuwe Jaguar F-Pace in beslag, net als een Volvo cabriolet en een racy motorfiets. De vrouw wordt verdacht van het witwassen van drugsinkomsten, onder meer door de aanschaf van de ’Jag’.

De zaak gaat verder op 3 mei.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.