’Veel asiels vol pitbulls’

Jetty Claus
Baarn

Na het bloederige gevecht tussen twee pitbulls zondag aan de Kemphaanstraat laait de discussie over de doorgefokte vechtjassen weer op. Geef risicohonden na een ernstig bijtincident euthanasie, luidt een recent aan de minister uitgebracht advies. ,,Veel asiels zitten vol met pitbulls, die zijn weggedaan. Kijk maar naar het aanbod op internet.’’

Aldus Paulien Blok van Dierentehuis ’t Hart in Soest. De ’vechthonden’ zijn vanuit het asiel moeilijk te plaatsen. Opgesloten in een hok worden ze daar nog opgefokter. Blok en dierenarts Marion Teunissen uit Baarn gaat het aan het hart. ,,Het is vaak de eigenaar die in de fout gaat, waardoor de hond gaat bijten.” Met een goede training voor de hondeneigenaar is de ’bodybuilder op vier pootjes’ best een sociaal dier, zeggen beiden.

Als honden elkaar aanvallen, is het niet slim te proberen de twee uit elkaar te halen. Een van de Baarnse Staffordeigenaren moest het dit weekeinde bekopen met een wond aan de hand. „Laat de riem los en loop weg. Dan voelt de hond zich niet meer gesteund door zijn baas en stopt hij misschien”, aldus Teunissen. Blok zegt dat ook een emmer koud water effectief is om de kemphanen uit elkaar te krijgen.

Pitbulltype honden moeten vooral goed opgevoed worden. „Dat vergt overwicht van hun baas. Jammer genoeg zijn er te veel die zo’n hond als statussymbool hebben”, aldus Teunissen. „Je moet consequent zijn, want ze zoeken de grenzen op. Ze moeten ook hun energie kwijt kunnen. Dan raken ze dat opgefokte gevoel kwijt. Met castratie kun je de hormonen aanpakken die door het lijf gieren. De muilkorf is ook een optie”, zegt Blok.

Zij noemt de pitbull een echte ’mensenhond’. „Hij is lief , maar in contact met andere honden kan-ie niet zo schattig zijn. Dan wordt een poedeltje zo ongeveer verscheurd. Ik heb het ook meegemaakt dat een pitbull zijn baasje te grazen nam. Er was ineens een steekje los in zijn hoofd, maar dat gebeurt ook bij andere rassen”, aldus Blok.

De eigenaresse van de Baarnse Pablo aan de Kemphaanstraat vindt het erg dat haar hond wordt afgeschilderd als de dader. „Hij is het slachtoffer, ook al liep hij los, omdat hij uit onze tuin was gerend. Hij is hitsig naar de andere aangelijnde Amerikaanse Stafford gerend die daar niet van gediend was. Die hond is begonnen met vechten en heeft Pablo erg te grazen genomen. Ons beestje zou zoiets niet doen. Hij is zo lief.”

De politie bekijkt of de honden nader onderzocht moeten worden en of er een praatje moet volgen met de eigenaren. Beten van honden komen vaker voor, maar dat was extreem, meldt de politiewoordvoerster.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.