Park Eikenrode weer openbaar

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Het park van landgoed Eikenrode in Nieuw-Loosdrecht is sinds vrijdag weer open voor wandelaars. Het populaire wandelgebied was enkele maanden gesloten om het ingezaaide gras de mogelijkheid te geven tot volle wasdom te komen.

Dat is inmiddels gebeurd. Het park is te bereiken via het dubbele hek bij de moestuin, het kleinere hek blijft in afwachting van de bouw van een bruggetje voorlopig nog dicht. Een nieuw fenomeen is een bord met parkregels. Die gaan voornamelijk over het feit dat wandelaars met honden niet welkom zijn. Het bord met de regels staat bij de ingang van het park.

Wethouder Theo Reijn (ruimtelijke ordening) van Wijdemeren laat in een gemeentelijke verklaring weten blij te zijn met de heropening van het park. ,,Het landgoed was tijdelijk gesloten vanwege het inzaaien van de grasvelden. Het gras is goed aangeslagen en het resultaat mag er zijn.’’ Ook ondernemer Willem Bischoff van Heemskerck, die eigenaar is van een in Eikenrode gevestigde onderneming, reageert vanuit zijn vakantieadres opgetogen. ,,De ingezaaide grasvelden liggen er prachtig bij.’’ Over de nieuwe parkregels is de ondernemer duidelijk. ,,Die regels gaan vooral over overlast veroorzaakt door honden.’’ Bovendien wordt er scherp gelet op hondenpoep. ,,Er wandelen veel ouderen en dan is hondenpoep erg vervelend. Bovendien moeten wij het park zelf schoon houden’’, zegt Bischoff van Heemkerck.

Robi van Roode zegt namens een groep buurtbewoners verrast te zijn door de nieuwe regels. De buurtbewoner zegt het vreemd te vinden ’dat honden en kinderen zonder begeleiding helemaal niet in het park mogen komen’. ,,Dat Wijdemeren de regels ondersteunt vind ik sneaky.’’ Volgens Reijn is er totaal geen probleem. ,,Een eigenaar van openbare grond mag regels stellen. Dat gebeurt bij plantsoenen en begraafplaatsen ook, dus er is niks aan de hand.’’ Volgens de wethouder moeten mensen genieten ’omdat de begroeiing prachtig is geworden’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.