Springpark in Clemenskerk geen gelopen race

Initiatiefneemster Saskia de Wit in de Clemenskerk.

Initiatiefneemster Saskia de Wit in de Clemenskerk.© Archieffoto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Buurtbewoners leggen zich nog lang niet neer bij het collegebesluit dat er een trampolinepark mag komen in de Hilversumse Clemenskerk aan de Bosdrift.

De stichting Vrienden van de Clemenskerk zal voor de deadline van 22 augustus een bezwaarschrift indienen. Door Jelsma van de stichting zegt dat het nog geen gelopen race is. ,,In de brief die wij hebben ontvangen van de gemeente wordt totaal niet ingegaan op onze bezwaren.’’ Jelsma denkt dat er meer protestbrieven door omwonenden worden gestuurd. ,,Daar overleggen we over. Mensen zijn er druk mee bezig. Het is bijzonder onaangenaam dat bezwaarschriften in de vakantieperiode moeten worden opgesteld.’’ De kritiek van de Vrienden van de Clemenskerk is bekend. De stichting vreest onder meer een ongewenste verkeersaantrekkende werking, parkeeroverlast en geluidsoverlast. Verder vinden omwonenden dat de bestemming - een springpark met ondergeschikte horecagelegenheid - niet ’maatschappelijk’ is voor ’de overwegend oudere buurtbewoners’.

Jelsma vindt het kwalijk en ingewikkeld dat de vergunning, met bijbehorende rekenmodellen en beoordelingen, niet beschikbaar is voor buurtbewoners. ,,We hebben een WOB-verzoek ingediend om het document in te zien. Dat verzoek wordt vier weken later behandeld, waardoor we die gegevens pas krijgen nadat we een bezwaarschrift hebben ingediend.’’ Ook als de buurtbezwaren door juristen van de gemeente als ongegrond worden beoordeeld is de komst van trampolines voor ruim zeventig kinderen allerminst zeker. ,,Dan zijn er andere stappen mogelijk. Die verlopen wel via de rechter, waardoor er kosten aan verbonden zijn. Het begint op een uitputtingsslag te lijken.’’

Uit de tweehonderd pagina’s tellende vergunning - in handen van deze krant - blijkt dat de gemeente Hilversum een verkeerstoename verwacht die past binnen de zelf gestelde kaders. Volgens gemeentelijke tellingen kan de Bosdrift meer voertuigen aan dan op dit moment. In 2014 reden er gemiddeld 3400 voertuigen per dag, terwijl de capaciteit volgens de gemeente Hilversum 5000 tot 6000 is. Het aantal aan te leggen parkeerplaatsen is net genoeg om te voldoen aan het Hilversumse parkeerbeleid. Het rekenmodel komt afgerond uit op minimaal 49 plaatsen. Precies dat aantal plaatsen wordt aangelegd. Voor wethouder Floris Voorink wegen de voordelen van een trampolinepark zwaarder dan de buurtbezwaren. Voorink stelt dat het trampolinepark voorziet in de behoefte van oudere jongeren die willen bewegen. Volgens hem is dat initiatief vernieuwend en nodig in Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.