Soest onderzoekt verbouw kantoren tot woningen

Hans van Keken
Soest

Soest onderzoekt de mogelijkheden om twee kantoorpanden om te bouwen tot starterswoningen. In eerste instantie voor de opvang van mensen met een verblijfsvergunning, maar wellicht ook voor reguliere woningzoekenden.

Het gaat om het deels leegstaande kantoorpand van automatiseerder Advisie aan de Koningsweg 1 (1500 m2) en een kantorencomplex aan de Laanstraat 2 (1700 m2) waar nu diverse bedrijven zitten. Met de eigenaren van beide panden wordt onderzocht of ze om te bouwen zijn en zo ja hoe dat dan kan.

Soest maakt met dit plan voor het eerst werk van het verbouwen van kantoren tot woonruimte, dat al langer een issue is. Naar nu blijkt had Soest beide panden eind vorig jaar al aan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aangeboden voor de kleinschalige opvang van vluchtelingen. Het COA vindt ze daar echter te klein voor. Halverwege vorige maand heeft de instelling dan ook definitief aangegeven geen interesse te hebben in de twee gebouwen. Andere locaties voor deze opvang heeft de gemeente naar eigen zeggen niet kunnen vinden.

Gezien de toenemende druk op de woningmarkt door de instroom van mensen met een status is de gemeente Soest daarop zelf de mogelijkheid van het verbouwen van deze twee kantoren gaan bekijken. Vanuit het rijk is daar extra geld voor beschikbaar, het bestemmingsplan zou dan wel aangepast moeten worden. In totaal zou het voor 65 mensen woonruimte moeten opleveren, zo is de wens.

Hoe een eventuele verhuur precies gestalte moet krijgen is nog onderwerp van onderzoek. Met de eigenaren van de panden moet daarover nog overlegd worden. Gedacht kan worden aan een nieuw soort corporatie, maar de verhuur kan ook net zo goed worden ondergebracht bij een bestaande woningbouwvereniging.

Soesterberg krijgt in de loop van komende maanden bovenop de huidige 500 vluchtelingen er nog eens 500 bij. In de hal van het voormalig luchtvaarmuseum is ruimte voor 240 man, eromheen zijn noodgebouwen geplaatst waar nog eens 300 mensen onderdak kunnen krijgen. In het voormalig officiershotel wonen 120 vluchtelingen

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.