Schaatser Evert Hoolwerf toch niet naar Jumbo
Evert Hoolwerf: ,,Het gesprek met Sven Kramer voelde niet goed.’’ © VI-Images/Soenar Chamid
Schaatstrainer Jac Orie heeft de strijd om Evert Hoolwerf verloren van Jillert Anema. Orie wilde het talent uit Eemdijk naar zijn team Lotto Jumbo, waarvoor ook Sven Kramer rijdt, halen in de aanloop naar de Winterspelen van 2018. Maar Hoolwerf blijft nu toch bij Anema en promoveert van het opleidingsteam Tjolk naar de ’A-ploeg’, Clafis.
Na het NK afstanden, waar Hoolwerf een sterke indruk achterliet op de vijf en tien kilometer, liet Sven Kramer zijn coach Orie weten dat de marathon- en langebaanschaatser voor hem de ideale trainingspartner zou zijn in de voorbereiding op de Winterspelen in Zuid-Korea. Orie zette gelijk hoog in met een aanbod waar Hoolwerf vrijwel geen nee op kon zeggen. Orie en Kramer hoopten dan ook dat Hoolwerf vlug zou teken bij Jumbo, omdat deze superluxe trein maar één keer in je sportleven voorbijkomt.
De nuchtere twintigjarige ex-heiwerker uit Eemdijk vroeg niettemin even bedenktijd. Hoolwerf heeft er wel van wakker gelegen. „Wat moet ik nu doen? Dat galmde maar door mijn hoofd.” De druk werd opgevoerd door Orie, die Hoolwerf liet weten dat hij snel uitsluitsel moest geven. Dat was een trucje waar Hoolwerf niet in trapte. En daar is hij nu toch erg blij om. Want daarna kwam er alsnog een bod overheen van Jillert Anema, de trainer onder wiens leiding de ’Dieker’ nu al twee seizoenen rijdt.
Wijsheid
Na een oriënterend gesprek met Sven Kramer wist Hoolwerf genoeg. Wat zich precies heeft afgespeeld, daarover wil Evert Hoolwerf niet veel kwijt.
„Ik zeg alleen dat hij niet goed op me overkwam. Nadat ik hem had gesproken wist ik meteen wat ik moest doen. Ik dacht: nee, ik ga niet naar Jumbo. Pas achteraf kan je zeggen wat wijsheid is geweest. Gaat het komend seizoen niet goed met me, heb ik pech gehad. Maar als ik naar Jumbo was gegaan, zou ik ook geen garanties hebben gehad dat ik een superjaar zou rijden”, aldus Hoolwerf, die geen enkele bemiddelaar duldt als tussenpersoon en zelfstandig zijn eigen boontjes dopt. Zelfs zijn vader is buiten de aanbiedingen en besluitvorming gebleven. „Het is m’n zoon, ik heb diep respect voor de manier waarop hij zijn zaakjes zelf regelt. Zeker als je beseft dat het niet bepaald om lullige zaken gaat.”
Hoolwerf kwam erachter dat zijn huidige sponsor hem niet zomaar wilde laten gaan en zo begon achter de schermen een hevige strijd tussen Anema en Orie. „Dat het zo zou aflopen had ik niet verwacht, ik zag mezelf al in het geel van Jumbo te rijden. Want het is toch wel een heel grote eer als zo’n topploeg je wil hebben”, laat Hoolwerf weten, die zijn beslissing nam na zijn uitstapje met zijn neef Willem Hoolwerf naar Inzell.
Klik
„Ik heb gewoon verteld aan Jillert dat ik me volledig wil richten op de vijf en tien kilometer en dat ik naar de Olympische Spelen wil in 2018. En dat ik dus ook andere begeleiding wil hebben: niet meer schaatsen voor Jillerts opleidingsteam Tjolk, maar voor zijn topteam Clafis. Ik ben al twee jaar gewend aan Jillert en dat werkte prettig, ook met de jongens in ons team. Als hij me dan toezegt dat ik hogerop kan bij hem, dan ga ik niet zo vlug naar een ander. Want je komt dan ook in een andere omgeving en dan vraag je je af: klikt dat wel of niet? Nu weet ik wat ik heb. Ik ben opgevoed met de gedachte dat je moet werken voor je geld. Door de tweestrijd tussen Orie en Jillert ben ik er financieel niet slechter van geworden, maar het is in het leven niet het alle belangrijkste.”
Dat ondervindt de familie Hoolwerf momenteel aan den lijve nu opa Hoolwerf, fanatiek schaatsliefhebber, ernstig ziek is.