Twee miljoen in startup-fonds voor 350 beginnende ondernemers

John Oomkes

De provincie Noord-Holland investeert twee miljoen euro in een nieuw fonds. Het geld wordt de komende drie jaar ingezet om 350 beginnende ondernemingen (startups) in het duurzaam en innovatief midden- en kleinbedrijf op weg te helpen. Op termijn moeten de starters in staat zijn zelf een veelvoud aan fondsen te werven bij particuliere investeerders.

De Haarlemse ondernemer Valerie Vallenduuk van Present Your Startup is een van de drie mensen uit de praktijk die PIM, zoals het nieuwe fonds heet, gaan beheren.

PIM staat voor Programma Investeringsbereidheid MKB, een methode om financiële injecties in het midden- en kleinbedrijf in Noord-Holland bereikbaar te maken. Vallenduuk is daarbij een samenwerking aangegaan met Tom van der Schoot van KplusV en ACE Venture Lab.

Financieringsmarkt

Tom van der Schoot (37) uit Purmerend staat bekend als een arbeidsmarktdeskundige en bedrijfskundige - hij is een van de partners bij KplusV, marktleider in Nederland bij het begeleiden van het aantrekken van risicodragende investeringen voor jonge en vernieuwende bedrijven. Valerie Vallenduuk (36) geniet in Haarlem en omgeving grote bekendheid als fondsenwerver voor innovatieve ondernemers.

„Financiering vormt het grote probleem voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die over goede ideeën beschikken”, zegt Van der Schoot.

„We willen 350 jonge mensen gaan begeleiden bij het opzetten van hun bedrijf. Honderd daarvan moeten aan het eind van de rit in staat zijn gebleken om voldoende kapitaal aan te trekken.”

„Daarnaast willen we aan duizenden andere jonge en beginnende ondernemers duidelijk maken hoe voor hen de financieringsmarkt in elkaar zit”, vult Vallenduuk aan.

Simpel

Mede doordat de overheid de banken de laatste jaren heeft beperkt bij het verlenen van investeringskredieten, is het moeilijker voor ondernemers om aan risicodragend kapitaal te komen.

„Vroeger was het simpel”, zegt Van der Schoot. „Een mkb-ondernemer ging naar de bank toe en haalde daar zijn financiering op. Jonge bedrijven zijn vooral meer aangewezen op nieuwe financiers aan de onderkant van de kapitaalmarkt. Denk aan nieuwe initiatieven, als crowdfunding, kredietunies en de groeiende rol van vermogende particulieren.”

„Als je daar iets aan wilt doen moet je investeringsgeld bereikbaar maken. Verder willen we werken aan transparantie. Het derde waaraan je hard moet trekken is de kwaliteit van ondernemingsplannen, business cases.”

Vallenduuk zegt dat banken zich meer dan tijdens de recessie inspannen om bedrijven en (particuliere) financiers bij elkaar te brengen: „Ze werken meer als bemiddelaar bij investeringen. Een bedrijf als Rabo & Co stapt ook zelf in projecten als medefinancier, tot vijftig procent. Eerst kon er niks.”

Boete

Vallenduuk en Van der Schoot kregen het geld van de provincie ook niet in de schoot geworpen. Laatstgenoemde: „We hebben met Ace Venture Lab veel kennis aan boord. We zijn zelf ondernemers. We laten ons afrekenen op resultaten.” Vallenduuk: „Als we de targets niet halen, betalen we een boete.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.