Hilversumse Liebergerweg is overlast vrachtverkeer bh-gigant Hunkemöller spuugzat [video]

Achteruit rijdende vrachtwagens zetten het verkeer op de Liebergerweg muurvast. Vaak vluchten fietsers de stoep op.© Foto’s Bewonersgroep Liebergerweg

Annemarie de Jong
Hilversum

Bewoners van de Liebergerweg in Hilversum zijn de overlast en onveiligheid door zwaar vrachtverkeer spuugzat.

,,Misschien moeten wij onze auto’s maar eens zo parkeren dat er geen vrachtwagen meer door kan”, zegt een wanhopige woordvoerder Martin Triebels.

Al vanaf zes uur ’s morgens zitten bewoners rechtop in bed. ,,Het is een komen en gaan van vrachtwagens bij distributiecentrum van bh-gigant Hunkemöller. Dat is in strijd met de nachtrustregel; er mag pas vanaf zeven uur gereden worden”, zegt Triebels namens de bewoners.

Hij maakte een filmpje en foto’s, die een schokkend beeld tonen. Trailers manoeuvreren achteruit het bedrijventerrein op en blokkeren de zes meter brede straat. Tegemoet rijdende vrachtwagens zetten het verkeer muurvast. Fietsers vluchten stoepen op. ,,Elke dag 110 vrachtwagenbewegingen; chaotisch en gevaarlijk. Je houdt je hart vast.”

,,Eigenlijk kan het niet meer; een steeds drukker wordend distributiecentrum in een woonstraat, met veel fietsers en voetgangers op weg naar werk, school, station en ziekenhuis.” Hij heeft het maar even niet over schade aan geparkeerde auto’s, ontstane scheuren in de oude huizen, dichte ramen vanwege vieze uitlaatgassen, trillende glazen in de kast als een truck voorbij rijdt en de gekmakende ’achteruit-rijd-piep’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,De overlast is sluipend gegaan. Een wake-up call was begin dit jaar het plan voor nóg een bedrijvenuitrit op de Liebergerweg. Die hangt samen met de toekomstige tunnelbouw onder de Oosterengweg, die afsluiting van een bedrijventerrein (Venetapark) zou betekenen. Door die nieuwe uitrit komen er per dag nog 25 vrachtwagens bij.”

Bewoners pikken het niet langer en zijn in maart de actie Aanpak overlast Hunkemöller gestart. Bezwaren zijn ingediend en een door de bijna hele straat ondertekende petitie is overhandigd aan verkeerswethouder Voorink. ,,Praten praten praten, maar frustrerend genoeg wordt er nauwelijks naar ons geluisterd”, constateert Triebels.

Volgens de Hilversummer is het vertrouwen in de gemeente weg. ,,We voelen ons in de steek gelaten. Bewoners worden er moedeloos van, bitterheid slaat toe.” Deze week steken ze de koppen bij elkaar. ,,Onze acties zullen verharden.”

Zwartboek

Bewoners van de Liebergerweg houden overlastmeldingen bij. Een greep uit het zwartboek.

Kuik: „Gekkenhuis. Alles staat vast. Ik heb een afspraak, maar kan er niet uit.”

Tinie: „Ik had moeite er op de fiets langs te komen.”

Herman: „Zeven trailers tegelijk, waaronder een extra lange met twee containers. Verstopping in de straat, chaos, onveilig voor fietsers en voetgangers.”

Rudy: „Als vrachtwagens in de wacht staan, kunnen wij de ramen sluiten. Alle uitlaatgassen vliegen zo het huis in.”

Gert: „Vanochtend om 06.15 uur al volop motorgeronk. Om 08.30 uur stond alles weer vast. Vijf vrachtwagens aan het perron en één in de wacht voor de ingang van IFF. Kortom puinhoop en geen man die het verkeer regelt.”

Inge: „Vanmorgen alweer een vrachtauto ruim voor zeven uur klaar voor het hek. Hij was handsfree aan het bellen, wat in onze slaapkamer goed te horen was.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.