Troep opruimen wordt ’leuk’ met De Bloem

Susanne van Velzen
Hilversum

PMD. Uhhh ja, waar staan die letters eigenlijk voor? De leerlingen van het St. Aloysius College in Hilversum bewonderen de zojuist onthulde afvalbak in de vorm van een vrolijke bloem. Ontworpen door hun medescholieren Dewi Chin a Pauw (14) en Nadjezjda Graber (14).

Bedoeld om afval in de pauzes gescheiden in te zamelen. ,,Papier, metaal en drankkartons”, helpt Maikel te Nijenhuis van Grijsen, fabrikant van de bijzondere afvalbak, een handje. Vervolgens deponeren de leerlingen breed lachend hun eerste lege frisdrankverpakkingen in de bak.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven (milieu) onthulde maandagmiddag samen met Dewi, leerlinge uit 3 mavo, de afvalbak die een plek heeft gekregen in stadspark Vitushof pal naast het St. Aloysius College aan de Schapenkamp. Nadjezjda moest het officiële moment missen, ze lag met koorts op bed.

Begraafplaats

Met de onthulling vond tevens de officiële opening plaats van het parkje dat eerder dit jaar helemaal opgeknapt is. Op de plek waar ooit een begraafplaats was kunnen bezoekers nu overdag op een bankje neerstrijken. ’s Avonds gaat het hek automatisch dicht om te voorkomen dat mensen er blijven hangen. ,,Een prachtig verstild plekje is het geworden”, zegt de wethouder enthousiast.

Samen met de school en de aangrenzende bewoners is het parkje door de gemeente ontworpen. Nadrukkelijk met de bedoeling dat de school gebruik gaat maken van de groene oase. ,,We hebben bijvoorbeeld zuilen geplaatst waar ze kunstwerken kunnen tentoonstellen. In ruil daarvoor gaan ze zelf het parkje onderhouden.”

Met de bloem-afvalbak moet het volgens winnaar Dewi van de ontwerpwedstrijd, ’leuk’ worden om je troep op te ruimen. ,,We hebben gekozen voor een bloem omdat je daar vrolijk van wordt. Het is belangrijk dat je afval niet op straat gooit. Er zwerft veel te veel troep rond. Die plastic soep is verschrikkelijk. Dieren gaan er door dood. Dat vinden wij erg”, zegt Dewi.

De afvalbak bestaat uit een steel met een gat voor pmd-afval en een gat voor restafval. In het hart van de gekleurde bloem zit een asbak. ,,Wist je dat filters van sigaretten jarenlang op straat blijven liggen voor ze vergaan?”, benadrukt Dewi, die zelf niet rookt. ,,Ontwerpen is superleuk maar ik wil iets anders. Na de mavo ga ik havo doen. Dan word ik jurist en daarna advocaat.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.