'Jihadbaby' terug naar Huizen

Agenten haalden eerder deze week spullen uit het huis van een van de Huizer 'jihadgezinnen'. archieffoto Rien Floris

Henk Runhaar
Huizen

Het meisje van acht maanden uit Huizen dat een week geleden door ingrijpen van de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg werd weggehaald bij haar van betrokkenheid bij islamitisch terrorisme verdachte ouders, komt vrijdagmiddag terug naar Huizen.

Ze wordt ondergebracht bij haar opa en oma, meldt de Hilversumse advocaat Derk van der Heijden.

Dat is de uitkomst van een gesprek van de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg met de begin van de middag vrijgelaten ouders. Die wonen 'om de hoek' bij opa en oma. ,,Maar ze willen zelf eerst tot rust komen, vandaar de overdracht aan opa en oma'', zegt Van der Heijden.

Opa richtte zich donderdagavond voor het oog van een NOS-camera woedend tot burgemeester Fons Hertog van Huizen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn kleindochtertje zonder pardon bij een pleeggezin is geplaatst, zonder zelfs maar overleg te plegen met haar vaste oppas-opa en -oma. ,,Ze is ons uit handen gerukt.''

Bij opa en oma zit het kind ook goed als het Openbaar Ministerie alsnog zijn zin krijgt en de Huizers terug achter de tralies moeten. Maandag wordt duidelijk of het OM in hoger beroep gaat tegen hun vrijlating.

Of de vijf zoontjes van de vrijdag ook vrijgelaten moeder van het tweede Huizer 'jihadgezin' ook naar huis mogen, is nog niet duidelijk. Hun vader, Mourad M., zit nog vast.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.