De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers
Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Neem de kinderen mee naar de toneelvoorstelling ’Trollen en Elfjes’ in Huizen, bezoek de exposities in de Theetuin van Weesp of geniet op het Alltogether Festival in Baarn.

Muziek

Alltogether

Voor de vijftiende keer wordt 2 en 3 juni het Alltogether festival gehouden in de Pekingtuin in Baarn. De lustrumeditie staat vandaag in het teken van Nederlandstalige muziek met Peter Beense als hoofdact. Op zaterdag is het programma zoals van ouds gevarieerd, niet alleen binnen de muziek met onder andere Electric Love en Johnny & the Moonshots (foto), maar ook als het gaat om het eten. Daarnaast is er een uitgebreid jeugdprogramma met onder andere een optreden van Mylene en Rosanna. Meer informatie www.alltogetherbaarn.nl

Expositie

Nieuwe stap

Kunstenaar Liesbeth Romeijn houdt van zondag 4 tot en met zondag 11 juni Open Atelier. Romeijn staat vooral bekend als portretschilder. Zo schilderde ze ter gelegenheid van Vreeland 750 jaar het portret van 75 Vreelanders. Tegenwoordig maakt zij in toenemende mate vrij werk, waarin ze een eigen beeldtaal heeft ontwikkeld. Haar atelier aan Sluisje 1b in Vreeland is op weekenddagen open van 11.00 tot 17.00 uur. Doordeweeks kan een afspraak gemaakt worden. Meer informatie via www.liesbethromeijn.nl.

Cultuur

Kasteel

Tweede pinksterdag is het de landelijke Dag van het Kasteel. Kasteel Loenersloot gooit de deuren van 11.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Ieder heel uur is het mogelijk om het kasteel te bewonderen. In het kasteel worden prenten van onder andere het kasteel in vroegere tijden tentoongesteld en er draaien drie video’s. De Japanse fortepianiste Kuoru Iwamura speelt op een tafelpiano uit 1829 werken van Schubert, Beethoven en Chopin. Om 12.00 en 14.00 uur kunnen bezoekers ook deelnemen aan de parkrondleiding, waarbij ook een speurtocht is uitgezet. Reserveren kan via www.utrechtslandschap.nl.

Film

Belgen

’King Of The Belgians’ is een roadmovie en mockumentary waarin een ingedommelde Belgische koning tijdens zijn staatsbezoek aan Turkije te horen krijgt dat Wallonië onafhankelijk is geworden. Door een krachtige zonnestorm zit de koning echter vast in Istanbul. Van het voorstel om dan via land te reizen, moeten de Turkse veiligheidsdiensten niets weten. Wat volgt is een undercover odyssee door de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde. Begin juni te zien in Filmtheater Hilversum.

Expositie

Theetuin

De Theetuin van Weesp is het pinksterweekend het decor voor diverse exposerende kunstenaars. In de bloeiende tuin exposeert Riet Blüm van Kunstig Beeldhouwen met vele cursisten; het thema is vogels. Marianne den Hartog toont haar werk bij de vijver. Verder staan er sculpturen van hout en keramiek in de Engels tuin, beelden op de omringende dijk en albasten schalen in de kas. In de houten loods exposeert Ems Willems zijn foto’s. Naast deze exposities, wordt er ook een grafittiworkshop gehouden en is er een kleine markt met beelden, keramiek en brocante. De Theetuin is zaterdag, zondag en maandag open tussen 10.00 en 17.00 uur. De workshop is dagelijks tussen 13.00 en 16.00 uur.

Muziek

Fotomuziek

Iedereen kent filmmuziek, maar wie kent er fotografiemuziek? De Keep an Eye Foundation is samen met het FotoFestival Naarden en het Conservatorium van Amsterdam een samenwerking gestart. Muzikanten van het conservatorium hebben zich laten inspireren door foto’s die op het festival te zien zijn. In twee concerten op 5 juni (klassiek) en 10 juni (jazz) wordt er door de muzikanten live gespeeld, terwijl er op een groot scherm foto’s getoond worden. Op deze manier vloeien de muziek en de beelden samen. De concerten worden gehouden om 15.00 uur in de Grote Kerk in Naarden.

Natuur

Schaapscheren

Tussen 10.00 en 16.30 uur wordt zaterdag 3 juni de schaar gezet in de dikke wollen vacht van de kudde Drentse Heideschapen. Dit gebeurt tijdens het traditionele Gooise Schaapscheerfeest bij de Schaapskooi in Blaricum. GNR verzorgt daarnaast workshops waar bezoekers leren hoe zij mooie en nuttige dingen kunnen maken met de vachten en zijn er demonstraties spinnen, vilten en breien. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Op de natuurmarkt maken bezoekers kennis met lokale groene organisaties en hun producten. De toegang is gratis.

Expositie

Fotografie

Niet alleen werk van 38 lokale kunstenaars is vanaf vrijdag 2 juni te bewonderen in Museum Hilversum, er is ook aandacht voor de beste werken van de vier Hilversumse fotoclubs; ’De Beeldjagers’, ’Perspectief’, ’’t Gooi’ en ’9AF’. Het museum heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een plek voor mediakunst en daar hoort ook fotografie bij. Vandaar dat het museum tijdens Art Hilversum de lokale fotografie ook een podium geeft. Dat betekent niet dat de getoonde foto’s ook allemaal in Hilversum zijn gemaakt. Het werk is heel divers, van exotische dieren tot straatfotografie. De expositie is te zien tot en met 11 juni.

Theater

Trollen

Toneelvereniging Ontwaakt uit Huizen komt jaarlijks met een kindervoorstelling. Dit jaar is dat de voorstelling ’Trollen en Elfjes’ die woensdag 7 (14.30 en 16.30 uur) en zaterdag 10 juni (13.30 en 15.30 uur) wordt opgevoerd.

Onder regie van Sandra Molenaar komt in het minitheater Studio aan Bakboord 70 de wereld van de elfen en de trollen tot leven. Ze hebben elkaar nog nooit gezien, maar wel veel over elkaar gehoord. Tot elfje Esmeralda op onderzoek uitgaat en trol Tinus ontmoet. Kaarten kosten vijf euro via www.toneelontwaakt.nl.

Muziek

Opera

Bariton Martijn Sanders studeerde aan het Utrechts Conservatorium en deed daarna een operaopleiding in Wenen. Hij vertolkte vele leidende rollen in diverse opera’s in Oostenrijk en Duitsland, maar was ook te zien in Nederland, Tokio en Belgrado. Woensdag 7 juni om 11.45 uur geeft hij samen met het Goois Ouderen Koor (foto) een lunchtijd concert in de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum. Centraal staan opera-, operette- en musical melodieën.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.