Wat een goed idee: de fik erin!

Ronald Frisart

Nu we in het Gooi weer gebukt gaan onder de verwoestende activiteiten van het heidehaantje - in de krant van maandag komen we er uitgebreid op terug - is er alle aanleiding het betoog van Gerrit Jaspers te ondersteunen. In zijn column van afgelopen dinsdag pleitte hij ervoor stukken hei, net als vroeger, periodiek af te branden: heilzaam voor de hei en reuze effectief tegen dat vermaledijde heidehaantje.

Jaspers woog de biologische voor- en nadelen al uitgebreid tegen elkaar af, dus dat hoofdstuk kunnen we hier overslaan.

Ik zou er wel aan willen toevoegen dat gecontroleerd afbranden van de hei ook de Gooise jeugd zeer zal bevallen. Want wat is er nou machtiger dan een mooie fik die geen schade aanricht?

Als jochies hadden mijn vriendjes en ik het voorrecht het een paar keer mee te maken op de Hoorneboegse Heide. Als werklui en brandweermensen de hei in brand staken, stonden wij er met onze neus zo dicht mogelijk bovenop - wat niet altijd helemaal lukte, omdat de brandweer ons uit voorzorg op een afstandje hield. Behalve die ene keer dan, toen we tot onze schrik vaststelden dat we door het vuur waren ingesloten. Gelukkig konden we ons met een flinke sprong door de vlammen in veiligheid brengen.

En dus zeg ik, nagenietend van het spektakel van weleer: de fik erin maar weer!

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.