Werkstraf voor opstandige Hilversumse

Anke Sprakel
Hilversum

De politierechter heeft de 20-jarige Ikram B. uit Hilversum vrijdagochtend veroordeeld tot 60 uur werkstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk voor mishandeling, verzet bij aanhouding en belediging. De Hilversumse raakte in de vroege ochtend van 25 januari 2014 op het Oosterspoorplein in Hilversum slaags met een voorbijganger. Het slachtoffer, een Hilversummer, werd eerder dit jaar veroordeeld voor eenvoudige mishandeling.

B. is nerveus. Ze zit met haar benen te wiebelen en reageert soms boos op de vragen van de politierechter. Zoals op de vraag of B. geweld heeft gebruikt die nacht. Ja, B. heeft de man geslagen, maar hoe het precies gegaan is, weet zij niet meer. Het is meer dan twee jaar geleden, ondertussen is er al weer zoveel in haar leven gebeurd. En B. begrijpt niet waarom zij alles nog een keer moet vertellen, terwijl zij kort na het gebeuren op het politiebureau een uitgebreide verklaring heeft afgelegd.

Woest

De politierechter legt uit dat zij graag persoonlijk van B. wil horen hoe het is gegaan. Woest schuift de Hilversumse haar stoel naar achteren en briest dat dit zo geen zin heeft. Haar geheugen laat het afweten. B.’s advocaat grijpt in en vraagt haar rustig te blijven. De hulpverleenster die de Hilversumse begeleidt en mee is gekomen naar de zitting, verontschuldigt zich dat haar pupil zo brutaal doet. Het ging juist de laatste twee jaar zo goed.

Gekalmeerd

Nadat de advocaat B. heeft gekalmeerd, probeert de politierechter het opnieuw en vraagt wat er die nacht is gebeurd. Plukkend aan haar vingers begint de Hilversumse te vertellen. Die nacht was zij samen met haar zus gaan stappen in Hilversum. Toen de zussen rond 04.00 uur naar huis liepen, zagen zij op het Oosterspoorplein een stel waarvan de man dronken was en zich waggelend voortbewoog. De vrouwen schoten in de lach. Toen de man en de vrouw door hadden dat zij werden uitgelachen werden zij boos en begonnen de zussen uit te schelden. Er ontstond een felle woordenwisseling waarna de zus van B. tegen de grond werd geduwd door de man. B. werd zo boos dat zij de man te lijf ging. Over en weer werd geslagen en geschopt. Omstanders wisten de ruzie te stoppen en belden de politie.

Kort lontje

De Hilversumse kijkt na het doen van haar verhaal de rechter opgelucht aan. Zij biedt haar excuus aan voor haar gedrag een paar minuten daarvoor. Het leven is niet altijd goed voor haar geweest waardoor zij al meerdere politie- en justitiecontacten heeft gehad. Want naast deze mishandeling, verzette B. zich een paar maanden later tegen een aanhouding van de politie en beledigde de dienstdoende agent.

Een kort lontje, maar met het hart op de goede plaats, zoals de advocaat B. in haar pleidooi schetst. B. zelf is voornemens eens en voor altijd een punt achter haar opstandige leven te zetten en wil zich nooit meer voor een rechter te hoeven verantwoorden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.