Gezocht: bikkels met ’n hart voor dieren

1 / 3
Annemarie de Jong
Hilversum

Weggelopen honden herenigen met hun baasje, aangereden katten bij de dierenarts afleveren, vastgevroren vogels uit het ijs bevrijden. Voor vrijwilligers van Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek is het elke dag dierendag.

De dierenambulance is hard op zoek naar nieuwe bikkels die, in wisseldiensten, dag en nacht klaarstaan voor dieren in nood. Gezocht worden chauffeurs, telefonisten en vrijwilligers voor bestuur, communicatie en fondsenwerving.

Stressbestendig

De dierenambulance draait op twee betaalde krachten en een legertje vrijwilligers. ,,Een gemêleerd gezelschap. Van KLM-piloot tot vuilnisman. Het gaat om inzet, dat je respect voor dieren hebt. Je moet ook behoorlijk stressbestendig zijn. Tegen gewonde en dode dieren kunnen en paniekerige eigenaren. Het hoeft je niet koud te laten, maar je moet er ook niet wakker van liggen’’, zegt teamleider Paul Onkenhout. ,,Het is niet alleen maar kommer en kwel, hoor. Een weggelopen hond thuisbrengen is superleuk. En een overleden dier matchen aan zijn eigenaar is ook dankbaar. Betekent vaak toch het einde aan onzekerheid.’’

Veel vrijwilligers blijven lang ’bij de club’. ,,Onlangs is een chauffeur van 81 afgezwaaid’’, vertelt Onkenhout. ,,Ze maken van alles mee.’’

Wurgslang

Vrijwilliger Ber Tukker werd eens naar Laren gestuurd omdat in een chique damesmodezaak in Laren een slang was gespot. ,,Ik dacht eerst dat ik aan het verkeerde adres was’’, vertelt Tukker. ,,De verkoopster vertelde dat zij een zalmkleurig riempje van een jurk had zien vallen. Tot haar schrik begon het vermeende riempje te bewegen. Het bleek een slang te zijn. Ze belde direct Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek.”

Tukker deed stoer zijn handschoenen aan, pakte de slang op en deed de exoot in de speciale slangenzak. De vrijwilliger wist niet met welk soort slang hij te maken had. Maar dat het een bijzondere was, dat was wel duidelijk. Het bleek een rattenslang, een wurgslang dus. Eentje die van ontsnappen houdt. De eigenaar heeft zich niet meer gemeld.

Wegmisbruikers

Vrijwilliger Ed de Bie werd naar de rotonde bij Beeld en Geluid in Hilversum gestuurd voor een loslopende hond. ,,Toen ik aankwam, werd ik opgewacht door agent Patrick van het tv-programma ’Wegmisbruikers’. Ik dacht eerst dat het een grap was. Maar nee: het ’Wegmisbruikers’-team had een retriever weten te vangen die al een tijdje losliep op de rotonde. Vervolgens hadden ze Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek gebeld. Het hele team stond om de hond. Er werd gefilmd hoe ik aankwam met de ambulance, de hond aanlijnde en het chipnummer controleerde. Na wat belwerk door onze telefoniste Annet Maatman, werd de eigenaar gevonden en heb ik het oude baasje thuisgebracht.’’ Het optreden van Ed de Bie was in ’Wegmisbruikers’ te zien.

De Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek zoekt nog minstens acht chauffeurs en zes telefonisten. Die krijgen allemaal een opleiding. Voor informatie of een afspraak maken voor een snuffelritje op de dierenambulance: info@dierenambulance-gooivecht.nl of 035-6830300.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.