Flink meer Gooise jongeren naar Halt

Henk Runhaar
Hilversum

In tegenstelling tot de licht dalende landelijke trend is het aantal jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek dat een Halt-straf kreeg vorig jaar flink gestegen.

In totaal gingen er 31 Gooise jongeren meer op voor een 'passende' straf via Halt dan een jaar eerder. In Eemland (Soest, Baarn, Bunschoten en Eemnes) is juist sprake van een flinke daling.

Hilversum leverde de meeste 'klantjes': 100, een plus van 12. In Huizen ging het om 35 jongeren (plus 13). Ook Muiden (10, stijging van 7), Weesp (16, stijging van 9), Wijdemeren (17, plus 6), Blaricum (3, was 0)  en Laren (7, plus 5) horen bij de stijgers. Alleen in Bussum (30, was 41) en Naarden (10, was 23) is sprake van een daling.

In Eemland leverde alleen Soest meer jongeren aan Halt (44, plus 7). In Baarn (15, was 23), Bunschoten (13, was 24) en Eemnes (2, was 13) gaat het om substantiële dalingen.

Jongeren krijgen steeds vaker een Halt-straf voor zwaardere vergrijpen, zoals 'eenvoudige' mishandeling of belediging van een ambtenaar in functie. Voorheen legde het Openbaar Ministerie hiervoor taakstraffen op. Bij een Halt-straf staat het opvoedende karakter van de maatregel centraal en telt ook het indien mogelijk herstellen van de relatie tussen dader en slachtoffer zwaar mee. Jongeren moeten in een Halt-traject altijd excuses aanbieden, schade vergoeden en specifieke leeropdrachten maken. Ook worden ouders actief betrokken bij dit proces.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.