Jaaps grasmat was het beste

Jaap Krijnen (1934-2015)

Simone Stevens
Laren

In de jaren zeventig, toen hockey nog op gras werd gespeeld, gold het hoofdveld van Laren als het beste van Nederland - strak als een biljartlaken. Verantwoordelijk daarvoor was de geboren en getogen Laarder Jaap Krijnen, groundsman en ‘grassoloog’. Hij overleed 30 juni op tachtigjarige leeftijd.

Hans Gouka, de rappe rechtsbuiten in die jaren: ,,Dat ‘gress’, zoals Jaap dat op z’n plat Larens uitsprak, was zijn kindje. Als wij erop speelden, kon hij bezorgd langs de lijn staan kijken of wij het niet naar de knoppen hielpen. Hij was niet te beroerd om het zelfs in de rust nog een keer te rollen. Begrijpelijk dat Jaap er niet vrolijk van werd toen Laren in 1979 kunstgras op het hoofdveld legde. Jaap heeft, zonder dat wij dat ons toen zo beseften, op de achtergrond veel betekend voor de club.” Jaap werd eind 1934 geboren op een boerderij onder de kastanjes aan de Eemnesserweg. Hij groeide redelijk onbezorgd op. Totdat hij tien jaar was en zijn vader Henk plotseling overleed. Vanaf dat moment moest Jaap meewerken op de boerderij. Zijn moeder Hilletje hertrouwde met Arie ‘de Bokkenboer’ de Leeuw, maar die bleek van boeren niet zo veel verstand te hebben. De boerderij boerde achteruit en toen Jaap uit militaire dienst kwam waren alle koeien weg.

Tijd om te trouwen, moet Jaap gedacht hebben en ging met zijn vrouw aan de Zevenenderdrift wonen. Tien jaar later strandde het huwelijk. Na de scheiding verhuurde Jaap een kamer in zijn huis en leerde een vriendin van de huurder kennen: de 24-jarige Hanny Boer. De tien jaar jongere Hanny trok bij hem in en acht maanden later zijn ze in 1969 getrouwd. In 1971 volgde Jaap zijn oom Meep op als terreinknecht bij de Larense Hockeyclub. Met Hanny betrok hij de dienstwoning op het hockeycomplex aan de Eemnesserweg. Terwijl Jaap bezig was met het onderhoud aan de tennisbanen en het maaien en sproeien van zeven hockeyvelden, stond ook Hanny altijd voor iedereen klaar op de club. Het waren gelukkige jaren voor Jaap en Hanny, die twee dochters en een zoon kregen. Voor de goeiige en gemakkelijke Jaap, was het werk als groundsman zijn lust en zijn leven. Hij vond vaak nog tijd zijn dochters te helpen bij het bezorgen van de ochtendkranten. Ook hield hij tuinen bij voor leden van ‘de hockey’ en onderhield hij voor enkele leden de privé-tennisbaan. Jaap genoot van kleine dingen. Vissen in de Eemnesser Vaart en weidevogelnesten beschermen. Ook van kievitseieren zoeken, biljarten en met de kinderen vanuit de auto reeën kijken in de polder bij Almere.

In de tweede helft van de jaren negentig ging Jaap met pensioen. Na een paar jaar moest hij de dienstwoning verlaten en ging met Hanny aan het Klooster wonen. Met het voornemen om later samen naar het zorgcentrum Johanneshove aan de hem zo vertrouwde Eemnesserweg te verkassen en daar tachtig te worden. Het liep anders. In 2012 overleed Hanny na een slopende ziekte en bleek Jaap aan Alzheimer te lijden. Hij werd wel zoals voorgenomen tachtig jaar.

Herinneringen aan Jaap Krijnen zijn welkom: www.vanvuure.nl . Log in: Krijnen, toegangscode CM8W8C.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.