Dak kan ’eraf’ bij Baarnse congreskas

De Jardin d’Hiverre is al van ver te zien.

De Jardin d’Hiverre is al van ver te zien.© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Jetty Claus
Baarn

De grote droom van Hans Blokzijl is dat dit gebouw ooit gerekend wordt tot de jongste monumenten van het land. Zo trots is de flamboyante ondernemer, steevast met sigaar in de hand, op zijn ’kindje’. De Jardin d’ Hiverre is geen plek voor bruiloften en partijen, maar bestemd voor de zakelijke markt. Toch kunnen particulieren volgende week zaterdag een kijkje nemen tijdens het concert van de First Lady of Jazz van Indonesië Nita Aartsen.

Dat optreden is voor Blokzijl een muzikale ’comeback’, zegt hij. Het moet een opstapje worden naar de organisatie van de grootse Jazz Garden Party die hij tien jaar lang op het terrein van zijn Bomencentrum aan de Zandheuvelweg hield.

Met wel 250 muziekgezelschappen en grote namen als de inmiddels overleden jazzzangeres Rita Reys. Door de crisis kwam er de klad in.

Ingezakt

De tijd dat het zijn bomenhandel voor de wind ging, ligt al een tijdje achter hem. „Als Amersfoort vroeger duizend bomen nodig had, dan zijn het er tegenwoordig nog maar vijftig. Dat komt omdat de nieuwbouw en de daarbij horende aanplant van bomen sterk zijn afgenomen. De bomenhandel is nog maar twintig procent van mijn omzet. Ik heb het allemaal voorzien en ben een andere weg ingeslagen, die van de evenementen”, aldus Blokzijl. Hij omschrijft zichzelf als ’groene nichemarkt entrepreneur’ (een ondernemer gericht op een kleine, afgebakende deelmarkt, waarbij de concurrentie minder is, red.). Tijdens de zomerstop van de verhuur is hij druk met het nieuwe seizoen. Hij heeft al veertig zakelijke bijeenkomsten in de Jardin d’ Hiverre op de rol staan voor gezelschappen tot 475 man. Ook over de bezetting van zijn Groene Paviljoen voor kleinere groepen tot zo’n honderd man heeft hij geen klagen.

Wintertuin

Een soort oranjerie hebben, is een langgekoesterde wens van Blokzijl. Ooit lonkte hij naar de toen nog leegstaande Baarnse Wintertuin, een rijksmonument uit 1915, maar die kas ging aan zijn neus voorbij. Blokzijl was niet voor een gat te vangen en besloot er dan maar zelf één te bouwen. Ook de naam is met een knipoog naar de oude Wintertuin. Jardin d’Hiverre is een samentrekking van de Franse woorden voor wintertuin en glas.

Op de zomerse dag met tropische temperatuur gaan de deuren en zelfs het dak wagenwijd open. Op de vraag of het niet gauw een broeikas wordt zoals bij veel serres, zegt hij dat er een goede ventilatie en luchtcirculatie is. Duurzaam ook zonder gebruik van een aircosysteem. In de lichte, ruimtelijke ontmoetingsplek staat een elf meter lange bar. Het toogblad is gemaakt van eeuwenoude stammen van de ginkgoboom.

De damestoiletten zijn op een verdieping bovenin de glazen kas, via een trap bereikbaar. In het oog springend zijn de wasbakjes gemaakt van vijftig miljoen jaar oud versteend hout uit Arizona met kranen als een waterval. Tijdens het handen wassen, is er een fantastisch vergezicht over de boomtoppen van het Bomencentrum. „De heren zitten aan de andere kant. Zij kunnen in de kas naar hun klanten kijken”, lacht Blokzijl. Als Volvo-liefhebber heeft hij ervoor gezorgd dat er voor automobielshows tien wagens kunnen worden binnen gereden.

„Vooral bij gebruik ’s avonds is de aanblik van de Jardin d’Hiverre feeëriek. Echt een gevoel van ’by night’. Alleen al het hier zijn, is heel bijzonder. Je bent hier binnen en toch buiten. Ik noem het een totaalbeleving, anders dan in een zaaltje of café.”

4500 boomschijven

Vanuit de grote ontmoetingsruimte gaat er een trap naar de beneden gelegen Catalpa-zaal met uitzicht op de waterspiegeling van een zesduizend vierkante meter grote vijver. Daarin drijven kunstwerken van vrouwenfiguren.

De wand van die zaal is bedekt met 4500 schijfjes van de trompetboom (Catalpa) en de plafondlampen zijn gemaakt van dertig jaar oude dakplatanen met ledverlichting.

„Voor de vloerbedekking heb ik op de computer het patroon van de jaarringen van een boom vergroot en op het tapijt laten drukken. De spreker staat in de kern van boom”, zegt Blokzijl.

Om de akoestiek te demonstreren schalt ’It’s now or never ’ van Elvis Presley, afgewisseld met de mondharmonica van Toots Thielemans . „Je kan hier een leuk feestje bouwen. Ik heb zestigduizend nummers.”

Erehaag kurkiep

De accommodatie is ideaal voor de zakelijke markt, omdat die dichtbij de A1 ligt. Er zijn 800 parkeerplaatsen. „Elke dag krijgen we zes nieuwe aanvragen binnen. Er is hier een keuken. We kunnen een zeven gangen diner organiseren of een broodje met kaas.”

„Maar ook de bomen vergeet ik niet. Zo verkoop ik veel aan particulieren die meer geld over hebben voor een grote boom. De in Nederland zeldzame kurkiepen gaan een erehaag vormen naar de hoofdingang. Bij de entree is ook een bijzondere berceau, een pad met aan weerszijden amberbomen”, vertelt Blokzijl. Op de ’park-eerplaats’, zoals hij die noemt, krijgen evenementenbezoekers honderden ideeën voor beplantingen met bordjes erbij. Zo slaat hij twee vliegen in een klap, ook voor zijn bomenhandel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.