Perzik terug op Sypesteyn

loosdrecht

Helemaal links in de kasteeltuin, in het moestuingedeelte, staat hij: het in juni van dit jaar geplante perzikenboompje van de soort Wassenberger. Heel indrukwekkend is hij zo op het eerste gezicht nog niet, eerlijk gezegd. Maar het gaat dan ook vooral om de gedachte erachter, blijkt al snel als we ter plekke met Kees Beelaerts van Blokland praten.

De 51-jarige Vreelander is mede-eigenaar van hoveniersbedrijf Groenpartners en hij is degene die verantwoordelijk is voor de komst van het boompje. Voor de terugkeer van het boompje, kunnen we beter zeggen, want de Wassenberger perzik stond zo'n veertig jaar geleden ook al op het terrein aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk.

,,Het is eigenlijk een grappig verhaal. Ik heb een aantal oude trekkers, net als Rijk Zeldenrijk, die ook in Vreeland woont. Ik kom nogal eens bij hem. Zo was ik ook een keertje bij hem toen ik een perzik bij hem zag staan. We raakten daarover aan de praat. Hij bleek vroeger verwarmingsmonteur te zijn geweest en heeft in 1970 de hele verwarmingsinstallatie in Sypesteyn vervangen. De toenmalige tuinbaas van Sypesteyn, Burggraaf, heeft hem toen een paar pitten van de Wassenberger mee gegeven. Rijk heeft ze toen in Vreeland in de grond gestopt, en zodoende groeide er een paar boompjes. Toen ik dat hoorde vond ik dat zo'n mooi verhaal dat ik zei: ‘Dan moet die perzik terug naar Sypesteyn'. Ik heb van Rijk een aantal pitten gekregen en die ik heb geplant. Het boompje dat we in juni bij Sypesteyn hebben geplant is nu ongeveer vijf jaar. Het draagt - zo te zien - volgende zomer waarschijnlijk wel vruchten.'' Hij glundert. ,,Dit zijn natuurlijk de leuke dingen.''

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.