'Ymere zaait verdeeldheid onder huurders in Weesp'

In de wijk Aetsveld in Weesp zijn veel huurders geïnteresseerd in aankoop van hun huurhuis. Archieffoto: Holland Media Combinatie

Tamar de Vries
Weesp

Het Bewonerscollectief Vechtmere in Weesp verbaast zich erover dat maar een deel van de bewoners van Aetsveld een brief van Ymere heeft gekregen over de aankoop van hun huurwoning.

,,Ik ben eens links en rechts gaan vragen en kwam erachter dat sommigen wel en anderen niet een brief hebben gekregen’’, zegt voorzitter van het collectief Adrie Fokkens.

,,Dat zaait verdeeldheid onder de huurders. Men vraagt zich af, waarom mijn buurman wel en ik niet.’’

Bewoners van de Bastionweg, De Schans en adressen aan de overkant van de Wiefferingdreef hebben post gehad. ,,Dit sluit bewoners uit van de mogelijkheid om hun woningbezitter te worden. Verder lijkt bod met maar een enkele korting van tien procent niet juist’’, vervolgt Fokkens.

,,Het collectief weet niet wat er precies in die korting zit.’’

Niet lukraak

In het aanbod van de woningcorporatie ziet Vechtmere niets terug van de mogelijkheden die het rijk biedt, een mogelijke korting voor de zittende huurders tot 40 procent.

Vechtmere verwijst naar de prijscalculatie die is gemaakt toen in de jaren negentig eveneens woningen werden verkocht in Aetsveld. ,,Die verkoop is overigens niet doorgegaan’’, vermeldt Fokkens.

De Weesper vestigingsdirecteur van Ymere, Kees Kunst, wijst erop dat de brief over woningaankoop niet lukraak is rondgestuurd. ,,De brief is gegaan naar huurders van wie al bekend is dat interesse hebben voor koop. Ik krijg zo’n twee à drie keer per week vragen van huurders over aankoop van hun huis. Ook heeft Ymere brieven gestuurd naar bewoners van woningen die in aanmerking komen voor verkoop.’’

Dit zijn vooral dure huurhuizen. Over de hoogte van de korting zegt Kunst dat de corporatie korting mag geven, maar dat niet verplicht is. ,,Ymere neemt de kosten van de taxatie voor haar rekening.’’ In oktober rolt Ymere het koopplan per complex verder uit.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.