Baarnse kunst hangt boven voederbak Koetshuis

Jetty Claus
Baarn

Met ijzeren raamwerken voor de wanden hangen zij nu toch. Dit weekeinde ging Kunsthuis ’Het Koetshuis’ voor het eerst open, maar grote toeloop van publiek bleef uit vooral zaterdag uit door de hitte. Zondag wordt de ruimte officieel geopend door burgemeester Mark Röell.

Kunstenares Ineke de Vroede en haar kompanen hoorden drie weken geleden dat de kogel door de kerk was. ,,We hebben hard gebuffeld, schoongemaakt. Ik loop nu wel op mijn tandvlees.’’ Het Koetshuis was een opslag van de gemeente met rommel en gereedschap. Het voormalige paardenverblijf zal tot in het najaar een podium zijn voor plaatselijke artiesten. In de winter is het zonder verwarming in het pand te koud. Ook volgend jaar hopen zij er weer in terecht te kunnen. Dat is onzeker. ,,De gemeente wil het op den duur afstoten’’, aldus een suppoost.

De twintig deelnemende kunstenaars kennen elkaar van de open atelierroute. Maar iedere Baarnse kunstenaar kan zich nog aansluiten, als die een bepaald niveau heeft. ,,Het is ook een mooie plek om ongedwongen bij elkaar te kruipen’’, De Vroede.

Voor bezoekers is het monument op zichzelf al een lust voor het oog met de grote oude rood-groene staldeuren en de originele voederbakken met kokers erboven voor hooi. De werken zijn heel divers: van papierknipkunst van Liesbeth Veldhuysen(80), moderne schilderijen en beelden tot ’Het bruidje bij de Larense St.Jansprocessie’ van De Vroede. Met Open Monumentendag in september is er een nieuwe collectie. Meer info: www.kunsthuisbaarn.nl.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.