Nieuw plan Neuweg kansrijk

Vijf grotere huizen van ruim drie ton zorgen voor meer enthousiasme.© Gemeente Hilversum

Valentijn Bartels
Hilversum

Het leegstaande bedrijventerrein ter hoogte van de Neuweg 100 in Hilversum lijkt een blok met woonhuizen te worden.

Na lang gesteggel in de raadscommissie ruimte is er nu een plan gepresenteerd waarvoor onder commissieleden behoorlijk wat enthousiasme bestaat. Het bestemmingsplan dient daarvoor te worden aangepast. Heet hangijzer was een slepend geschil tussen buurtbewoners en de projectontwikkelaars. Eerstgenoemden vrezen nog altijd te massale bebouwing, waardoor ze privacy en zonuren verliezen. Ook gevreesde parkeerdruk speelt een belangrijke rol. Een piepkleine wijziging van het bouwplan op de binnenplaats in de Bloemenbuurt zorgt ervoor dat de VVD, D66 en het CDA voor zijn. SP, PvdA en ChristenUnie twijfelen en Hart voor Hilversum, Leefbaar Hilversum en GroenLinks lijken tegen het plan te zijn.

Hoofdpijndossier

Inmiddels is de ontwikkelaar al vaker terug naar de tekentafel gegaan. Buurtbewoners blijven vinden dat het bouwvolume het woonplezier voor omwonenden verpest. De laatste opdracht was om het bouwvolume te verminderen. Dat werd nauwelijks gedaan. Ontwikkelaar Michiel Polman ging terug van zes naar vijf grotere huizen, maar dat scheelt nauwelijk iets. Op de eerste en tweede verdieping wordt het blok woningen 1,80 meter korter, maar op de begane grond wordt het blok juist langer door een aanbouw. „Een pijnlijke financiële beweging richting de commissie en omwonenden”, vindt de ontwikkelaar. Buurtbewoners Ruud van der Geer voelt zich ’in de maling genomen’.

De piepkleine beweging valt in ieder geval goed bij de coalitiepartijen. „Het gaat om het volume op de eerste en tweede verdieping, stedenbouwkundig ziet het er nu beter uit”, aldus Joos van Gilse (VVD). Het raadslid is blij dat het blok woningen verder van de Neuweg af komt te staan, waardoor bewoners van huizen daar minder overlast ervaren. Ook het CDA vindt dat dit plan ’binnen de richtlijnen past’. Edwin Göbbels (D66) vindt dit plan passen binnen het beleid om binnenstedelijk te verdichten om de groene randen van Hilversum niet aan te tasten.

Toch zal het nog wel spannend worden als komende raadsvergadering een knoop wordt doorgehakt. Partijen die tegen het vorige plan stemden zijn nog niet volledig overtuigd. „Onze vraag om aan te passen ging over het volume, niet over het aantal”, aldus Frank Kool (GroenLinks). Marlon van Dalen (Hart voor Hilversum) vindt dat de buurt er slecht bij is betrokken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.